Реклама / Ads
5| 7480 |27.04.2016 НОВИНИ

Каролев: Национализация във фондовете няма, но лошият вкус остава

.
Владимир Каролев
Има нужда да се предвиди в кодекса за социално осигуряване избор, предлага Каролев. Когато ти дойде време да се пенсионираш и знаеш колко пари имаш в личната си партида, трябва сам да можеш да решиш дали да получиш сериозна сума веднага, или да ги получаваш за определен период от време. Това е мнението на икономиста Владимир Каролев.
 
Не може да наследиш нещо, което си спестявал, но вече е изхарчено. Ако останат пари, може, но ако си ги изхарчил - какво да наследяваш, попита той пред bTV.

Промените не бяха обяснени, както трябва. Вторият стълб няма да се национализира. но лошият вкус в устата остава, каза още Каролев.

Преди дни финансовото министерство предложи поправка, която ще обедини личните партиди в една обща сметка. Според министър Владислав Горанов без този пул може да се окаже, че онези, които живеят по-дълго, може да изчерпят спестяванията си.Губим ли парите за втора пенсия, ако не живеем дълго? Пред дни Министерството на финансите излезе с нови предложения, които предизвикаха спорове

„Това, че парите отиват в обща партида, не означава, че хората ще взимат равна пенсия. Ако аз съм спестил два пъти по-малко от друг, като се пансионирам от този стълб ще получа два пъти по-мзалко пари”, поясни Каролев.

По думите на Каролев има логика за това преразпределение. „Парите трябва да се управляват по друг начин, когато човек се пенсионира. В страните, в които имаш такъв начин за спестяване, като се пенсионираш можеш да си поискаш цялата пенсия, някаква част от нея или в рамките на няколко години да ти бъде изплатена определена част от спестените пари”, разясни Каролев.

„Този пул се прави когато някой преживее повече от разчета си. Тогава се взимат пари от този технически резерв. Първият стълб е солидарният, тук е повече капиталова схема”, поясни Христина Христова, бивш социален министър.По думите й промените са добри и ще помогнат на пенсионерите. Това не бива да се променя, тъй като се променя цялата философия. Разбирам държавата, тя е в паника, но не бива да променя това и да ни отнема чувството за собственост, каза Христова.

„Отделно, не можеш да унаследиш нещо, което си спестил и вече си изхарчил. Ако остане нещо от твоите индивидуални спестени пари – да, трябва, но ако не остане – не”, поясни Каролев. Христова добави, че това не е чистото унаследяване, както е познато на повечето хора.

Тя подкрепи решението пенсиите да могат да се изплатят частично или напълно в случаите на 89-99% инвалидност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4928 |06.04.2016 Мирчев към Кунева: Интересува ви не образование, а еврофондовете. Оставка! . 18| 4737 |20.02.2016 Каролев: Законът за приспиване на плажа е пример за икономически интерес . 13| 5434 |13.02.2016 Владимир Каролев: Лихвари са клали длъжници във Велико Търново . 10| 6289 |15.12.2015 Каролев: В агенция ПИК само имената са верни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads