Реклама / Ads
20| 5303 |29.11.2014 НОВИНИ

Каролев: Няма причина ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ да са държавни

.
Владимир Каролев
Новото име на оперативната програма на Министерството на икономиката е „Иновации и конкурентоспособност“. Остава подпопомагането на инструментите „Джереми“, които заедно със заемната им част са около 850 млн. евро. Още не се знае дали ще остане Агенцията за инвестиции. Това обясни пред БНР съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев.
 
„Не виждам причина ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ да останат държавни дружества. Останалите над 100 предприятия, в които министерството има някаква роля, но на практика никаква, това са предприятия, които са приватизирани и от които министерството има от 0,1% до няколко процента. Това обясни пред БНР съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев.


В тези предприятия почти няма печалба. Една от причината ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ да не са приватизирани е, защото са апетитни. Ако ВМЗ-Сопот бъде преструктурирано, това предприятие може да стане точно толкова гъвкаво и печелившо, колкото са другите 6 част фирми. В България има 7 фирми, които произвеждат оръжие и 6 от тях са частни и работят много добре“, каза Каролев.

Икономистът обясни, че в момента се обсъжда дали Дирекция „Концесии“ да остане в Министерството на икономиката или да отиде на директно разпореждане от министър-председателя. Каролев беше категоричен, че след 2009 година няма нито една година в България, когато бюджетът на държавата да не е бил по-голям от предишната година, няма нито една година, в която държавата да не харчи повече.

Икономистът коментира и бюджета за следващата година: „Профсъюзите твърдят, че трябва още да се увеличи минималната работна заплата. За последните 6 години минималната работна заплата беше увеличена с 60%, а ръстът на икономиката е 5,2%. Кой икономист ще си помисли, че е възможно икономиката да расте с 6%, а минималната работна заплата да скочи с 60%?“.

Според Каролев заради бюджета за следващата година ще се увеличи сивия сектор: „Убеден съм, че като цяло няма да има приходи от осигуровки“.

Владимир Каролев заяви, че не може да се говори за затягане на коланите, тъй като след 2009 година няма нито една година в България, когато бюджетът на държавата да не е бил по-голям от предишната година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5551 |28.11.2014 Павлова:Нямаме подписано споразумение с Македония за откриване на ГКПП . 2| 6788 |28.11.2014 Вучков: Съкращенията в МВР няма да оправят финансовото му състояние . 1| 6212 |28.11.2014 Бойко Борисов: Няма военни бази на САЩ на територията на България . 7| 5362 |27.11.2014 Мая Манолова няма да цепи БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads