Реклама / Ads
39| 11061 |27.06.2014 НОВИНИ

Каролев пред Фрог: Фискалната стабилност е факт, доказават го 1.498 млрд. облигации

.
Много се надявам за първи път в българска история ДАНС и прокуратурата да си свършат работата и разберат, кой стои зад масовата паника за пускане на слухове за фалит на банки. Зад масовата психоза седят единствено слухове без каквото и да било финансово покритие. Не се поддавайте!", коментира пред Фрог финансистът Владимир Каролев.
 

В резултат на напълно безотговорни и некомпетентни публични изяви през последните дни на политици (например Антон Кутев вчера и Цветан Цветанов днес), някои блогъри и журналисти, както и всякакви "разбирачи на финансовия сектор" по социалните мрежи и интернет форуми се създава психоза, че държавата и банковата ни система са пред фалит. И двете твърдения са неверни и който ги твърди или е некомпетентен по темите или лъже най-нагло, убеден е Каролев, който за да бъде чут от повече хора, публикува мнението си във Фейсбук.

Вчера България издаде десет годишна евро-облигация за 1.498 млрд. евро с годишна доходност от 3.055%. и около 250 инвеститори от цял свят купиха части от облигацията. Този факт е ясно и обективно доказателство, че фискалната стабилност в България е факт. Не слушайте фарисеи и фалшиви пророци даже и да гласувате за тях.

Банковата система в България също е много добре капитализирана и с висока ликвидност. И по двата показателя банковия сектор е по- добре от почти всички други страни в ЕС. Няма банка в света, която да не изпадне в ликвиден проблем, ако даже и 5% от хората и фирмите, които са депозирали пари в тази банка поискат в рамките на няколко дни да си изтеглят сумите. Най-сигурният начин за създаване на проблем за която и да е банка по света е да се създаде паника сред клиентите и те да поискат в кратки срокове да си изтеглят депозитите.

Напомням на всички, че всеки депозит до левовата равностойнст на 100 000 евро включително (независимо дали е в лева или евро) е гарантиран от държавата. Напомням и че при предсрочно изтегляне на срочни депозити се губят натрупаните лихви. И предупреждавам, че ако продължат опашките пред ПИБ и ако се появят опашки пред други банки наистина може да се създаде сериозна ликвидна криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6641 |27.06.2014 ПИБ ще работи с клиенти докато има опашки пред офисите . 18| 6280 |27.06.2014 Коритаров: Предстои правителство като това на Д. Попов . 2| 5682 |27.06.2014 Нагли цигани тормозят столично предприятие . 4| 9252 |27.06.2014 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Гл. прокурор говори, когато е заклещен в асансьора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads