Реклама / Ads
0| 13650 |05.07.2015 НОВИНИ

Каролев: Рецесията в Гърция е връщане на пиян народ към реално състояние

.
Владимир Каролев
Искам да напомня на моите колеги икономисти, които коментират днес Гърция по телевизиите, че БВП не е някаква свещена крава, от която всяко отстъпление е лошо, написа в социалната мрежа Фейсбук икономистът Владимир Каролев.
 
Това е просто относително точен измерител на размера на икономиката в конкретен момент/период, въз основа на няколко индикатори (потребление, инвестиции, внос, износ). Нищо повече. Например, ако утре вземем държавен заем, платим 1 милиард лева, за да взривим целия исторически център на София и още 1 милиард лева, за да построим огромна пирамида от ламарина, това ще повиши нашия БВП. Но няма да допринесе с нищо за повишаване на реалното ни благосъстояние, даже напротив.

Подобна е ситуацията в Гърция. Ако гръцката икономика без помпане със заеми и спасителни пакети и в пазарни условия може да произвежда устойчиво продукт, колкото чешката или унгарската, то не е краят на света за Гърция, ако тя се свие до това ниво. То просто ще е нормалното за нея ниво, ако се изчистят факторите, които са напомпвали формулата с държавен дълг през последните години. Да, дългът към размер на икономиката ще е огромен.

Да, Гърция може дори да фалира частично по него (тя вече го направи, макар и към МВФ да е по-специален статута). Но поне ще е достигнала нормалното си положение и ще се развива устойчиво. Рецесията в Гърция е връщането на един пиян народ и една пияна икономика към реалното им състояние. Тя не е краят на света и не е нещо фатално, просто е естествен процес. Процес, който може да бъде забавен, отложен, но не и избегнат. Щом България го е изминала успешно през 1996-1997, защо Гърция да не може или да не трябва?

P.S. За да придобиете контекст, гръцкото БВП на глава от населението е по-голямо от естонското, чешкото, словашкото и с 30% по-голямо от полското и унгарското. С цялото ми уважение към моите приятели гърци, не съм съвсем сигурен, че в реални условия те са 30% по-производителни от поляците или унгарците, заключава Каролев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5006 |05.07.2015 Ципрас: Гърция е твърдо решена сама да определи съдбата си . 0| 5478 |04.07.2015 МВнР: 7 препоръки към българите, пътуващи към Гърция . 0| 4577 |02.07.2015 Преговори за бъдещето на Гърция след референдума . 0| 5582 |01.07.2015 Гърция е в неплатежоспособност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads