Реклама / Ads
2| 4669 |31.10.2017 НОВИНИ

Каролев: Само с милиони образованието няма да цъфне

.
Източник: БГНЕС
Работодателите са вдигнали ръце от образователната система и правят такава паралелна. Образованието няма да цъфне само с милиони.Това коментира на фейсбук страницата си Владимир Каролев.
 

"Правителството дава още не знам колко си стотин милиона за образование. Чудо - празник!

Само че хората, които би трябвало да оценят дали резултатът от това ще е положителен, не изглеждат особено ентусиазирани. Де факто из целия икономически спектър, частният сектор строи частни училища. В ИТ индустрията се започна със СофтУни, вече и Империа имат училище. Автомобилният клъстър също е вдигнал ръце, ще прави обучителен център (технически факултети бол, ама студентите не могат да сглобят и тостер, къде ти автомобил).

В рудодобива отдавна са се отчаяли - всички големи рудодобивни компании си отглеждат кадри в специални собствени магистърски програми, а Дънди Прелъс Металс са си създали дори и частна гимназия в Челопеч. В енергетиката положението е същото - ЧЕЗ наливат пари в професионално образование като луди. Софийска вода изпращат кадри на другия край на света да се обучават, защото тук няма програма, която да комбинира биология и инженерни науки (каквото е нужното за работа в модерните пречиствателни станции).

Финансовият сектор спонсорира финансово образование в училищата, като засега най-активни са фирмите за т.н. бързи необезпечени кредити и застрахователите, които изливат вероятно милиони годишно в най-различни образователни инициативи.

Изобщо, където и да погледнете в икономиката, работодателите са вдигнали ръце от образователната система и си правят своя паралелна - много по-ефективна и за много по-малко пари.

Но държавата не ще да види и чуе техния добър пример, който доказано работи и е уверена, че като налее още няколко-стотин-милиона, всичко ще цъфне. Ама, друг път", написа Каролев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3824 |30.10.2017 Загубите от киберпрестъпленията за година са за милиони левове . 1| 4444 |28.10.2017 Ангел Найденов: Има само внушения за заговор срещу Нинова . 3| 4846 |25.10.2017 Иван Милов, легия ”Раковски”: Ако няма пари за самолети, да признаем, че ”царят е гол” . 13| 12725 |26.10.2017 Само във Фрог: Каракачанов сложи удобен директор за избор на бронирани машини за 1,2 млрд.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads