Реклама / Ads
8| 5369 |12.01.2016 НОВИНИ

Кървав ад в Истанбул!10 убити и 15 ранени при самоубийствен атентат

.
Нов терор в Истанбул. 10 души са убити и 15 ранени при експлозията на историческия площад Султанахмед в Истанбул, близо до църквата "Света София", съобщава Хюриет дейли.
 

Предполага се, че има и турсти, които са станали жертва на атаката.

Според една от версиите, може да се е взривил атентатор-самоубиец.Съобщава се за загинали германци. На мястото на инцидента са пристигнали голям брой полицейски коли и линейки. Ранените са откарани в болница, но все още няма информация за тяхното състояние. Площад "Султанахмет" е отцепен от полицията. Много вероятно е "Ислямска държава" да стои зад експлозията, заяви Саджан Гьоел - директор по сигурността на Азиатско-тихоокеанската фондация: Смята се, че групировки като ИДИЛ засилват позициите си в Турция и извършват атентати, макар в миналото да не са я закачали. 2015-та беше началото на дейността на "Ислямска държава" в самата Турция.

 

Все още няма информация за пострадали български граждани при взрива в Истанбул. Това съобщи за Фокус говорителят на външно министерство Бетина Жотева.

„Нашият консул отиде на място, още когато се случи инцидентът, подаде заявление до турските власти, че искаме незабавна информация, но до този момент нямаме такава. Това е защото все още продължават спасителните операции на място, районът е отцепен, пълно е с медицински екипи и полиция, а и достъпът на медиите е леко ограничен“, заяви Жотева.

 

Тя поясни, че това което знаят със сигурност официално от кабинета на кмета на Истанбул е, че има 10 загинали и 15 ранени до този момент. „Ще ви информираме веднага след като имаме някакво официално потвърждение какво се случва и има ли наши сънародници или не“, увери говорителят на външно министерство.

Бетина Жотева каза още, че ако имат притеснения, българските граждани могат да подадат сигнал в консулството в Истанбул или в посолството в Анкара. Относно другия инцидент с пожар в хотел в азиатската част на Истанбул също няма информация за момента, каза още говорителят на външно министерство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7656 |10.01.2016 Дъщерята на убития Антов: Аз бях кръвта му, а модна къща „Агресия” – сърцето му . 40| 28636 |29.12.2015 Шри Девраха Баба: Кървав залез над България през 2016 г. . 22| 6311 |08.12.2015 Местан цъфна на снимка с убити три вълка . 3| 4331 |29.11.2015 50 000 души погребаха убития адвокат в Диярбекир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads