Реклама / Ads
0| 4201 |23.03.2016 НОВИНИ

Касапницата в Брюксел парализира Европа

.
Терористичните атаки в Брюксел вчера сутринта предизвикаха масова паника и парализира цяла Европа. "Ние сме в състояние на война", заяви френският премиер Манюел Валс. При взривовете на летището и в метрото в Брюксел загинаха най-малко 34 души, а над 200 са ранени.
 
Засега няма данни за пострадали български граждани. Атаката на терористите започна с взривяването на две бомби на международното летище "Завентем" в белгийската столица. Малко след това бомба избухна и във влак на метрото на станция "Малбек", която е до европейските институции. Атентатите бяха извършени между 8 ч. и 9 ч., когато повечето служители в евроинституциите отиват на работа. По-късно бяха открити трета невзривена бомба на летището, пояси с взрив и автомат "Калашников".

Новината за смъртоносните атаки буквално за минути парализира цяла Европа. Белгийските власти повишиха нивото на терористична опасност до най-високата четвърта степен и затвориха летищата, жп гарите, спряха градския транспорт и движението в по-дългите тунели в пътната мрежа на Брюксел. Така стотици хиляди пътници бяха блокирани в белгийската столица. Повечето държави призоваха своите граждани да отложат пътуването си до Брюксел заради напрегната обстановка там. Бяха евакуирани служителите в две атомни централи - "Тиеж" и "Дуел". Всички граждани бяха призовани да не напускат сградите, в които се намират.

Всички полети до и от Брюксел са анулирани за неопределено време. "България ер" отмени полетите си, "Уиз ер" лети по график, но тя не каца на летището в Брюксел. Дипломатическите представителства на България в Брюксел осигуряват помощ и подслон на блокираните българи. Всички големи летища в Европа засилиха мерките за сигурност.

Екипи с обучени кучета са разположени на осемте терминала на парижкото летище "Роаси-Шарл де Гол" и на двете гари, като влаковете от Брюксел се проверяват. Най-голямото летището в Германия - във Франкфурт на Майн, поема засега всички пренасочени от Брюксел полети при повишени мерки за охрана. Митническите проверки са по-обстойни, увеличен е броят на полицейските патрули. Мобилизирани са специалисти със специално обучени кучета, които търсят взривни устройства.

Съседите на Белгия - Франция, Германия и Холандия, затегнаха контрола по всички граници. Във Франция 1600 служители на полицията и жандармерията бяха изпратени на граничните пунктове, летищата, пристанищата и жп гарите. До превозните средства от обществения транспорт се допускат само хора с билети и лични карти. Властите в Ню Йорк и Вашингтон изпратиха елитни отряди за борба с тероризма на жп гари, летища и места с голямо струпване на хора. "Ние трябва да се мобилизираме с всички възможни средства. Оставаме нащрек и мобилизирани пред тази заплаха, която без съмнение е дори по-висока, отколкото след атентатите в Париж от 13 ноември. Важното е разузнаването, полицията и специалните и отряди да са нащрек", коментира френският премиер Манюел Валс.

В България също бяха предприети редица мерки за сигурност. Беше свикано заседание на националния щаб по сигурността, започна и специализирана полицейска акция и мащабно антитерористично обучение с участието на военни. Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Румяна Бъчварова бяха категорични, че няма пряка терористична опасност за България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4792 |23.03.2016 Разпознати са камикадзетата от Брюксел . 0| 4726 |22.03.2016 Валери Симеонов: Атентатите в Брюксел са аматьорски . 0| 4972 |22.03.2016 Facebook разделен след атентатите в Брюксел . 0| 5009 |22.03.2016 Ужасът в Брюксел отложи развода между ГЕРБ и РБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads