Реклама / Ads
29| 12957 |20.06.2016 НОВИНИ

Д-р Г. Касчиев: Овчаров и Борисов извършиха престъпление с АЕЦ ”Белене”

.
Д-р Георги Касчиев
След натиск на министър Румен Овчаров се стигна до това, че бе поръчано оборудване, без утвърден проект за АЕЦ „Белене“. Сделката е сключена без договор, само по силата на споразумение. Вината на ГЕРБ е, че дойдоха на власт 2009 г., а прекратиха проекта 2012 г. Това казва ядреният физик д-р Георги Касчиев, коментирайки решението на Арбитражния съд в Женева България да плати 620 млн. евро на Русия.
 
Очаквам сега да се надигне една истерия: „Дайте да строим „Белене“, защото така и така сме вкарали много пари там“. Никой досега не отваря дума защо се стигна до тук. Основното е, което би трябвало да се припомни, че това оборудване беше поръчано през 2008 г. Тогава на власт беше БСП. Имаше един министър, Румен Овчаров – гигант на мисълта и на фразите от типа: „Руският самовар не може да работи с американска царевица”. След негов натиск се стигна до това, че бе поръчано оборудване без да има утвърден проект за АЕЦ „Белене“. Тогава управляващите нямаха никаква представа как ще се финансира този обект, коментира още д-р Касчиев пред Topnovini.bg

Това им решение би трябвало да се разглежда като престъпление против държавата, защото е свързано с огромни щети. Аз разсъждавам от гледната точка на регулатор, такъв ми е опитът до сега. Смисълът на Закона за използване на ядрената енергетика е, че никаква дейност в тази област не може да се извършва без да се получи разрешение от компетентните органи, тоест от Агенцията по ядрено регулиране. Не може да се започва изграждането на ядрена централа без да има утвърден технически проект на тази централа. Такъв утвърден проект на централата и до сега няма. Тоест управляващите грубо нарушиха смисъла на закона и за съжаление никой не ги попита защо не спазват изискванията за безопасност. Вторият въпрос е защо се купува толкова скъпо нещо без да има сключен окончателен договор между двете страни, без да имат представа управляващите от къде ще се плати и как ще се изплати този обект. Това е икономическо престъпление от най-голям мащаб, категоричен е ядреният физик.
 
Тази милиардна сделка е сключена без договор, а само по силата на някакво споразумение. Значи седнали някаква хора от българска страна и се споразумели с някакви хора от руска страна да поръчаме нещо за милиард. Тези същите българи сега не носят никаква отговорност. Поне да им кажем имената, кои бяха: изпълнителни директори на НЕК тогава бяха Любомир Велков – кум или кумец на енергийния министър Румен Овчаров и приятелят на министъра - Мардик Папазян, припомня Касчиев.

Той отговаря и на въпрос дали и кабинетът Борисов 1 носи отговорност за АЕЦ "Белене". Нали виждате, че никой за нищо не отговаря в България? Правителството на ГЕРБ нямали своята вина? Те дойдоха 2009 г. на власт, а прекратиха проекта чак след 3 години, оставайки го да се развива някак от само себе си. В решението на Арбитражния съд в Женева има един такъв акцент – нямало е договор, а е имало само сключени споразумения и анекси към основното споразумение. Всъщност, съдът е присъдил да се плати това, което е изработено към приключване на споразумението – някъде 2012 г. Ако бяха приключили цялата тази история много по-рано, естествено, щяхме да платим много малка сума. Сега какво да се прави с това оборудване? Естествено е, че всички ще започнат да казват: „Дайте да го използваме това оборудване“. Тоест като имаме копчето, да ушием целия костюм, така да се каже. Празни приказки са, че, видите ли, можели сме да го продадем. На кого ще го продадем?, обяснява специалистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7235 |18.06.2016 Р. Кънев за флотилията: Борисов дрънка популистки глупости за чайки и лодки . 12| 5887 |17.06.2016 Д-р Михайлов: Дали Нинова се сражава с Борисов автентично? . 6| 4426 |17.06.2016 Борисов: Германия ни е приоритет . 16| 5930 |17.06.2016 Първанов пробутва съвети на Борисов за среща с Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads