Реклама / Ads
0| 6004 |24.07.2016 НОВИНИ

Касим Дал: С Местан не мога да седна на една маса

.
Касим Дал
С Местан не мога да седна на една маса. Имаме принципни различия, за да правим обща политика. Той е агент на държавна сигурност, ние от нашата партия не може да работим с такива.Това заяви лидерът на партия ”Свобода и достойнство” Касим Дал.
 
Няма ревност за срещите им в Анкара, кой с кого се среща, е техен проблем. Ние работим за България и никой не ни диктува отвътре или отвън за нашите срещи, допълни той. Трябва да се регистрира ДОСТ, но е традиция на българския съд да отказва на партии с такива абревиатури. Имаше ОТОМАН, имаше ОЛУЗ, имаше ПОМАК на Моллов, обясни той.

Дал отрече информацията на Уикилийкс, че партията му е създадена и финансирана от Анкара. Уикилийкс цитира един човек, който отговаряше за кампанията на ДПС в Истанбул. Няма такова нещо. Хората от партия "Свобода и достойнство" знаят с колко труд преживяваме. Анкара не ни е създала, категоричен бе той. 

Касим Дал не пожела да коментира личните си отношения с турския президент, като единствено каза, че „става въпрос за отношения между политици“. Познавали се от 1994 год., когаро Ердоган бил кмет на Истанбул.  Той не е учредител на Народна партия „Свобода и достойнство“. Няма Анкара и друга държава, която да е участвала в създаването. Ние имаме от Ердоган само партийна подкрепа, опроверга слуховете и твърденията, че Ердоган покровителства партията на Касим Дал и Корман Исмаилов.

Дал информира и за делата, които води срещу службите за това, че са го подслушвали. В съда ще се срещнем с тези хора. С тези, които са позволили,  това да се случи. Аз съм политик, действащ, за какво друго да са ме подслушвали. Те нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили, заяви той.

Касим дал коментира нашироко и опита за преврат в Турция. Волята на турския народ чрез избори е Ердоган да е президент. Има парламент, правителство. И се прави опит за преврат - 247 жертви, 1500 ранени. В Истанбул имаше жертви и ранени. И сега, когато действа съдебният процес срещу тези хора, кого да се подкрепи? Реално избраният президент или тези, които тръгнаха да убиват собствения си народ с танкове и самолети, попита той.

Не само управляващета партия е на площадите. Там са всички, загрижени за демокрацията в Турция. Там са всички опозиционни партии. Изязоха с обща декларация. Те упрекваха Ердоган, че не взема мерки срещу движението на Гюлен.  На Таксим са и управляващи и опозиция, посочи той, тъй като сам е бил на площада тези дни.

Турция не се отказва от европейската харта за правата на човека. Има преврат и затова се въвежда извънредно положение.Трябва бързо да се действа. Тези хора може друго да направят. Изкараха танкове и самолети срещу народа, посочи той.

Аз съм против да се върне смъртното наказание в Турция. Бил съм по затворите, вярата не ни дава да се убива, лаконичен бе Дал.

Според мен има преориентация в геополитиката. Пилотите са арестувани за преврата, а не заради свалянето на руския самолет. Но не мога да коментирам това....

Не познавам Гюлен, но познавам структурата му и как действа....Има един избран от народа президент. Има един, който чрез тайни общества иска да контролира и управлява. Това е разликата. И се прави от години,  от 70-те години. Има навлизане в определени структури на държавата. И защо има преврат? Защото на 30 август щяло да има Съвет по сигурността и някои генерали щяха да са отстранени. Най-трудно им бе да влязат в армията...Изискване на Европа бе войската да няма отношение към цивилното управление. Там генералният щаб можеше да сложи ръка на цивилната власт. Това бе член на турската конституция. Това отпадна. Отпадна влиянието на войската върху цивилното управление, анализира той.

Бих защитил България. Аз съм български гражданин и с всички действия показвам какво правя, така отгови той на въпрос дали се чуства българин и на коя страна ще застане при конфликт между България и Турция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3912 |19.07.2016 Местан млъква до решенито на ВКС за ДОСТ . 1| 5245 |16.07.2016 Абуаси: Турците могат да потърсят убежище у нас като бежанци . 0| 4081 |13.07.2016 Местан дава Божидар Димитров на съд, нарекъл го „турски шпионин” . 0| 4392 |12.07.2016 Местан: ДОСТ чупи оковите на империята ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads