Реклама / Ads
9| 5112 |16.02.2010 НОВИНИ

КС касира 18 358 гласа от Турция, ДПС пише жалба в Страсбург

.
Конституционният съд обяви за незаконен избора на трима народни представители от СДС, РЗС и ДПС, избрани по пропорционалната избирателна система в изборите за 41-то народно събрание на 5 юли миналата година. От ДПС скочиха срещу КС и обявиха, че ще подадат жалба в Страсбург.
 

Депутатите Мариана Иванова Даракчиева от кандидатската листа на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен Мехмед Риза от кандидатската листа на Движението за права и свободи в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов от кандидатската листа на Ред, Законност и Справедливост в 23 МИР София ще трябва да напуснат Народното събрание. Решението е взето поради незаконосъобразност на проведените избори в 23 избирателни секции в Република Турция, в които са подадени 18358 действителни гласа, които трябва да бъдат изключени от базата на разпределение на гласовете въз основа на която се определят изборните резултати.

Като рекапитулация: ДПС губи един мандат за сметка на Политическа патрия ГЕРБ и съответно има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места. На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от Седми избирателен район–Габрово, Венцислав Василев Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото отново на Синята коалиция от Седми многомандатен избирателен район, Марияна Иванова Даракчиева.

От ДПС веднага оповестиха, че ще оспорва решението на Конституционния съд пред съда в Страсбург. "ДПС счита това решение за погрешно и неприемливо, а решението му е дори порочно. ДПС ще използва всички средства за анулиране на решението. Искането за образуване на такова дело е недопустимо.", заяви Христо Бисеров от ДПС. Нарушено е нашето право на защита, както на народните представители, така и на партията. Ще търсим защитата си пред съда в Страсбург. Решението е немотивирано и погрешно и не е съобразено със закона за избиране на народни представители, каза Бисеров. И двете експертизи доказаха действителността на вота в Турция, отбеляза той. Изправени сме пред хипотезата на нов изборен резултат, каза депутатът. В 14-дневен срок имаме право да обжалваме решението чрез съдействието на главния прокурор. ДПС ще искат главния прокурор да внесе жалбата им в КС.
По думите му решението на КС води до тежки политически последици. За първи път решението на КС ще бъде основание за дела в Страсбург. За пръв път политическа партия ще обжалва решение на КС, каза Христо Бисеров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5052 |02.10.2009 Няколко гласа решават къде ще е Олимпиада 2016 . 34| 9073 |06.07.2009 Вежди разби доганското "Монополи" в Кърджали с 897 гласа разлика . 9| 5132 |22.03.2009 БСП иска касиране на изборите в с. Брест . 15| 5008 |25.02.2009 121 гласа ще бутнат правителството; няма ги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads