Реклама / Ads
26| 25073 |17.03.2011 НОВИНИ

Кът на "чисти" кандидати за посланици – всичките ченгета

.
МнВР
Списъкът с новите посланици на България, който трябваше да бъде на бюрото на президента Георги Първанов този понеделник, се нуждае от спешни корекции.
 

До този неприятен извод стигнаха в Министерството на външните работи вчера, след като комисията по досиетата поднесе поредната порция дипломати с агентурно минало,
пише 24 часа. В листата от близо 75 нови имена едно от най-големите разочарования за ръководството на МВнР е шефът на дирекция “Човешки ресурси” Иван Василев. Главният кадровик на министерството бе предвиден за посланик в Унгария, където трябваше да смени сегашния шеф на мисията Димитър Икономов, чието име излезе още преди време като щатен офицер от Второ главно управление (ВГУ) на ДС. Комисията по досиетата обаче оповести вчера, че предвиденият му наследник има картон в същото ВГУ - контраразузнаването на комунистическа България. Според разсекретените данни той е бил съдържател на явочна квартира. В момента ръководството на министерството е объркано и не може да преецени коя е по-голямата беля - това, че действащият посланик е бил кадрови офицер, или тъжният факт, че новият, който трябва да измие образа на България, е бил към същата служба, но на много по-ниско ниво, коментира вчера източник от Външно.

Според високопоставения дипломат, пожелал анонимност, в цялата история имало и трагикомичен елемент, защото определеният за посланик в Унгария Иван Василев носел агентурен псевдоним Будапеща. Под това название той бил известен на работещите в Трети отдел на ВГУ от 1986 г., когато бил вербуван от оперативния работник Георги Ненов до закриването на делото му през 1990 г. Иван Василев стана шеф на т.нар. дирекция "Кадри" във Външно на 2 февруари 2009 г.

Същата година дирекция "Права на човека" е оглавена от Людмила Божкова. Нейното име също бе спрягано в списъка с новите посланици. Божкова я гласяха за важна европейска дестинация, уточни източникът. Вчера обаче комисията по досиетата публикува и нейното име. Тя също е имала кадрово дело във Второ главно, където се е водила като агент Лора.

Друг директор и потенциален посланик, чието име излезе в списъка, е Николай Трифонов. Той бе шеф на дирекцията за анализи на министерството по времето на министър Румяна Желева, а също и втори човек в мисията ни в Брюксел. От близо година той е в София и дори се яви на конкурса за генерални консули Временно управляващият посолството ни във Виена

Огнян Чампоев изненадващо излезе също в последния списък на комисията по досиетата като сътрудник на външното разузнаване. Чампоев, който преди това бе и временно управляващ на представителството ни в Страсбург, а в началото на 90-те години посланик в Камбоджа, сега е бил проверен, защото между пролетта на 2007 г. и лятото на 2008 г. е бил началник на отдел в министерството. Името му е подадено за проверка сред имената на шефовете на отдели във Външно, не е бил посочен сред посланиците, коментираха от комисията по досиетата.

Проблемът на министерството с посланическите назначения се изостри в края на миналата година, когато комисията по досиетата обяви имената на повече от 200 високопоставени български дипломати, които са работили за бившите комунистически тайни служби. От тях 88 се оказаха действащи служители във външнополитическите структури на държавата, а 55 - на мандат в чужбина.

Почти всички български посланици в ключови европейски столици се оказаха с картон в ДС. За 33-ма от тях премиерът Бойко Борисов поиска президентът да издаде укази за отзоваване. Това се случи в края на 2010 г., преди Борисов да замине за Бразилия. Оттогава досега мандатите на проблематичните шефове на мисии не само че не бяха прекратени, но на някои от тях бяха удължени заради липсата на нови имена.  С публикуването на новите 78 имена проблемът се задълбочава още повече. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4881 |15.03.2011 Б.Велчев: Няма да се кандидатирам за президент! . 74| 4773 |12.02.2011 В. Сидеров: Кандидатирам се за президент! . 11| 12294 |15.01.2011 Н. Младенов: До февруари – списък с нови посланици . 110| 7056 |07.01.2011 До 40 дни обявяват кандидатите за президент на "сините"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads