Реклама / Ads
5| 5211 |02.06.2011 НОВИНИ

КАТ проверява с SMS за „гражданска”

.
Шофьорите с отнети точки ще плащат до 5 пъти по- скъпа полица.
 

КАТ ще започне да проверява шофьорите за задължителната застраховка „Гражданска отговорност” чрез SMS. От септември полицаите на пътя ще изпращат кратки съобщения с номера на автомобила, за да разберат дали собственикът има полица, съобщиха вчера от Комисията по финансов надзор. Това ще стане възможно с помощта на новата единна информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), която беше представена вчера. Зад абревиатурата се крие софтуер, който ще отчита в реално време всяка сключена полица.

Доскорошната практика беше някои полици да се отчитат със закъснение. Това даваше възможност за злоупотреби. Например ако водач без „гражданска” бъде спрян, той можеше да си направи застраховка със задна дата и да отърве акт от около 500 лв. С новата информационна система това вече няма да може да става, защото всяка полица ще се отчита в реално време към Гаранционния фонд. От вчера компаниите вече могат да започнат работа със системата, като първите 45 дни ще са тестов период и на практика тя ще стартира официално от юли.

В началото на есента пък ще бъде въведена и възможността от КАТ да ни проверяват за „гражданска” чрез SMS
. Сегашната практика беше при спиране да се иска полицата на водача. Ако той не я носи със себе си, катаджията се обажда по станцията на дежурен, който извършва справката. С новата система само един SMS ще е достатъчен, за да се провери. Кратките текстови съобщения ще са безплатни за полицаите. Тази услуга ще може да се ползва от всички останали водачи.

„Ако искате да си проверите дали ви е активна „гражданската”, също можете да си пратите SMS. Може, ако желаете да проверите и колата на съседа.

„Ако предизвикате катастрофа и нямате застраховка, докато пристигне КАТ, може да се обадите на брокера си, който за 2 минути да сключи полицата и вие вече да сте изряден”, коментираха застрахователи. Един от плюсовете на новия софтуер е, че дава възможност за изчисляване на т. нар. бонус-малус коефициент. Той се сформира на базата на това какви нарушения е извършвал през годината водачът, дали има отнети контролни точки, както и участвал ли е в катастрофи. Шофьорите с отнети точки ще плащат до 5 пъти по- скъпа полица. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5695 |21.04.2011 В. Николов: Ловът е скъп; проверяваме сигнала за трофеите на Първанов . 4| 5063 |16.04.2011 Експерти: Проверявайте големите фирми и едрите обществени поръчки . 0| 7324 |31.03.2011 Проверяват яйцата и козунаците преди Великден . 2| 5663 |12.03.2011 Ал. Цветков: КЗК ще проверява дали има картел при продажбата на горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads