Реклама / Ads
3| 5334 |12.10.2013 НОВИНИ

KAT не снимат на тъмно джигитите

.
Източник: Булфото
Мобилните камери в патрулните автомобили на КАТ не могат да снимат коли с превишена скорост след здрачаване. Трябва да им се купят допълнително инфрачервени светкавици. Стационарните радари снимат нощем, но не засичат автомобили, фучащи с над 250 км/ч.
 

КАТ крие и други тайни, за които шофьорите обикновено не са информирани. Една от тях е уредът за алкотест. Той трябва да е годен и да е собственост на МВР. Ако полицай иска да ви изпробва с дрегер, той е длъжен да носи документ за уреда, в който вида му и кога е минал на технически преглед, пише Труд. През годините са засичани случай, в които полицаи на пътя пробват водачите с бракувани устройства или купени от някоя фирма вносител. Един уред струва 150 – 200 лв., а такива пари ченгетата си изкарват на едно дежурство от рушвети. Дрегерите сега, с които работи КАТ, имат памет, в която се записва всяка проба.

Не всеки полицаи има право да пише акт или фиш. Обърнете внимание на униформата, името, фамилията и длъжността на полицая, който ви е спрял за проверка. Обикновено катаджийте носят светлоотразителни жилетки с бадж. Такива имат и от „Магистрална полиция“ – служба, която е различна от „Пътна полиция“. Ако проверяващият е от тези две структури – добре. Но може да се окаже, че на дрехите му има само надпис „Охранителна полиция“. Тогава не е сигурно, че той може да ви напише акт или фиш по ЗДвП. Трябва да е минал на специални курсове.

За зимни гуми няма глоба. Когато ви проверяват гумите, катаджийте може да пропуснат да споменат, че в закона няма санкция, ако се кара с летни гуми през зимата. И съответно – със зимни през лятото. Шофьорът може да бъде наказан само когато кара с износени или разкъсани гуми. Под износени се разбира това, че протекторът на лятната гума е с минимална дълбочина от 1,6 мм, а на зимната – 4 мм. Глобата е 50 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5972 |18.04.2013 Проф. Николай Петров: Докато съм министър, няма да има решения на тъмно . 11| 6333 |02.02.2013 Касим Дал: Ахмед Доган трябва да осветли тъмното си минало . 10| 5282 |30.01.2013 М. Рийс: Атаките няма да върнат България към тъмното минало . 34| 6293 |21.12.2012 Тъмносините, подкрепени от БСП, ДПС и други, скачат срещу закона за ДДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads