Реклама / Ads
12| 3468 |31.03.2021 НОВИНИ

ЕК категорична: Едва 0,7% от хората над 80 г. в България са имунизирани

.
Европейската коминия постави за цел пред страните от ЕС да ваксинират масово здравните си раблотници, както и възрастното население. Оказва се, че нито една държава не е постигнала тази цел, предаде ДПА. В България, посочва агенцията, само 5,1 на сто от населението над 80-годишна възраст е получило първа доза ваксина. На другия полюс - в Малта са ваксинирани 95,3 на сто от хората в тази възрастова група, а в Ирландия - 94,1 процента.
 

Данните, публикувани от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕЦКПЗ), показват, че нито една държава от общността не е изпълнила тази цел.


Средно за ЕС 56,7 процента от хората на възраст над 80 години и 60 на сто от здравните работници са получили първа доза ваксина, според статистиката, актуализирана днес.

 

Броят е дори по-малък за напълно ваксинираните: получилите две дози хора над 80 години са само 27,4 процента, а здравните работници - 47 на сто.

Въпреки усилията за разпределяне на ваксините по равно в рамките на блока, темпът на имунизиране се различава силно за отделните държави, отбелязва ДПА.


Тази разлика до голяма степен може да бъде обяснена с разлика в приоритетите в националните ваксинационни програми.


В България не се дава предимство на граждани, които са над 80-годишна възраст, и само 0,7 на сто от представителите на тази възрастова група са напълно имунизирани, отбелязва ДПА.

 

Що се отнася до ваксинирането на здравните работници, там също има големи разлики - Унгария е първенец и съобщава, че е поставила по две дози на практика всички свои здравни служители. Това е в рязък контраст с Дания, където имунизираните от тази професионална група са 10,4 на сто.

 

Повечето държави от ЕС обаче не са изпратили данни как върви ваксинирането на здравните работници и това затруднява общата преценка.

 

Германия е една от страните, която не подава информация на ЕЦКПЗ. Говорител на института "Роберт Кох" обясни, че няма общи данни за страната, тъй като само 9 от 16-те федерални провинции са изпратили данни.

 

Освен разликите във ваксинационните стратегии, няколко държави се оплакаха, че не получават достатъчно дози ваксини за населението си.

 

Европейската комисия обаче изглежда хвърли върху националните правителства вината за това, че не са постигнали поставените от нея ваксинационни цели, отбелязва ДПА.

 

Разпратени са били достатъчно ваксини, за да покрият тези целеви групи, каза вчера пред журналисти говорителката на ЕК Дана Спинант. Днес Спинант заяви, че до края на седмицата държавите от общността ще получат 107 милиона дози.

 

От 30 януари ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози за 41 страни. От общо 491 поискани разрешителни за износ са били одобрени 483, каза Спинант. Едно е отхвърлено, а 7 са в процес на проучване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4138 |30.03.2021 Ден 265: От вчера протестът отново е в съзнанието на хората! . 8| 3371 |29.03.2021 Учени: Вероятно COVID-19 е предаден на хората от прилеп посредством „животно посредник“ . 1| 3467 |28.03.2021 Днес е ”Светът на земята”, хората гасят осветлението за час . 13| 3411 |25.03.2021 Едва 18% доверие гласуват на ”Борисов 3”. Кабинетът стабилно държи оценка ”Среден” 3

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads