Реклама / Ads
24| 5222 |01.02.2011 НОВИНИ

Кр. Катев: Темата за външния дълг е „свирен мач”

.
Докладът на „Индъстри уоч“ разбуни духовете в НДСВ. Той бе изготвен по поръчка на финансовото ведомство и показа, че сделката със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лева. Топ финансистите на жълтата партия Милен Велчев, Красимир Катев, Любомир Дацов, Владимир Каролев и Николай Василев изведоха няколко извода днес.
 

Първо, излизането на доклада на „Индъстри уоч” в този момент не е случайно, заяви Милен Велчев. Второ, той е неточен. И трето, не само че нямало загуба за България, но ползите били огромни. После бившият финансист номер едно започна да аргументира позицията си точка по точка. Целта на доклада, според него, е да отклони вниманието от актуалните проблеми в държавата – теча на СРС-та и краха в политиката на доходите в България.

„Хората не се интересуват от брейди облигациите, а от цената на олиото, хляба и дали ще се увеличат пенсиите от средата на тази година”, стартира дългата пресконференция Велчев.

След това подаде топката към бившия си заместник във финансовото министерство Красимир Катев, който е категоричен, че мачът по темата с външния дълг бил „свирен”.Според Катев експертите на „Индъстри уоч“ не са съобразили всички възможни източници за написването на доклада си.

Стартовата база от документи е непълна и подвеждаща. Те не са говорили с хора от екипа на Министерството на финансите. Не са говорили с МВФ, БНБ. При цялото ми уважение за техния капацитет като макроикономисти не се прави така доклад”, хвърли ръкавицата Катев.

Според него дори при грешните допускания на "Индъстри уоч" загубата не можела да надхвърли 219 милиона лева.

„Не са изчислили около 960 милиона за фиска и над 200 милиона спестявания за частния сектор”, сметна на бързо Катев, който уточни, че отговорът на младите експерти от НДСВ всъщност се базира на 50-годишен стаж в бранша.

Милен Велчев също посочи, че преките ползи от сделката са най-малко 1 милиард и 160 милиона лева. За да докаже изключителния си успех през 2002-ра, Велчев цитира статистика от председателя на Европейската централна банка Жан Клод Трише.В таблица чуждият експерт разяснява с колко се е намалил или увеличил външният дълг на страните от Европейския съюз. В нея България била на първо място. Но не само. Втората – Швеция, била далеч зад нас. Заради сделката с дълга България е намалила задлъжнялостта си с 69% спрямо БВП, докато шведите постигнали едва 22%.

За България не било разумно да поддържа 75% от дълга си в долари, твърди и днес бившият финансов министър Милен Велчев.Опасностите, ако сделката не беше направена, са днес да плащаме по-високи данъци, а през 2006 година да се изплати огромна сума по дълга. Твърденията са на Любомир Дацов и Владимир Каролев. По тази причина днешните управляващи можело да стигнат до крайни мерки – да орежат заплатите в бюджетната сфера с 25%, заявиха от НДСВ.

„Тази сделка е давана на прокурор много пъти.
Резултатите ги виждате. Що се отнася до политическата отговорност, аз мисля, че избирателите са тези, които имат право да я раздават”, заключи Милен Велчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6442 |31.01.2011 Срив в системата на НСИ преди преброяването . 31| 5795 |31.01.2011 М. Велчев: Лъжа и манипулация е, че сделката с външния дълг е неизгодна . 0| 5404 |31.10.2010 Нотариусите с достъп до системата на МВР . 3| 5090 |19.10.2010 Темата за бедността център на дебат в Европарламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads