Реклама / Ads
6| 8701 |22.01.2016 НОВИНИ

С. Кацаров пред Фрог: Абсурдно е за ваксината "Пентаксим" да се прилага Наредба №10

.
Доктор Стойчо Кацаров
Ваксината „Пентаксим “ не може да се използва по Наредба №10. Това каза бившият зам .-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, помолен от Фрог нюз да коментира твърденията на министър Петър Москов и подчинените му, че по този начин се прилага въпросната ваксина у нас.
 

Наредба №10 изисква комисия от трима лекари в болница, която  да издаде протокол за съответен човек. Следва да се получи съгласуване  от Изпълнителната агенция по лекарствата.  После  ИАЛ  трябва да  възложи на една от фирмите-дистрибутори, които е избрала, да внесе лекарството за този конкретен човек. Тази процедура е персонална, за всеки човек поотделно. Наредба №10 е за други случаи, тя не е приложима за ваксините, обясни лекарят.

 

След това уточни: Ваксините и въобще едно лекарство се определя дали е опасно или не от регулаторния орган, в случая ИАЛ . Издавайки разрешение за употреба, той гарантира, че лекарството е ефективно и безопасно. Това, че няма разрешение, не значи, че лекарството е опасно. Ако няма разрешение, то тогава няма и гаранция за тази безопасност. Единственото меродавно  нещо е дали има издадено разрешение за употреба от ИАЛ . Много важен въпрос, който трябва да бъде отбелязан, е не само дали ваксините са опасни. Разрешението гарантира нещо много важно, а именно, че ваксините и лекарствата са ефективни.

 

В смисъл, че те може да не предизвикат никакви странични реакции на пациента. Но също така, може да са неефективни и да не създават имунитет. Това е важно от гледна точка на употребата на лекарствата. За това има изискване  не само за безопасност, но и за ефективност. Трябва  да има резултат. За това се издава разрешение за употреба .  Разбрах от Фрог  нюз  за проблема с ваксините. Вие първи публикувахте и документи. Всичко около ваксините  ми е ясно. Истината е, че с тях има проблем, защото се прилагат без разрешение за употреба в страната, категорично заяви Стойчо Кацаров. 

 

На въпрос защо Москов и заместниците му не признаят за проблема, а създават напрежение  с куп обяснения за безопасността на ваксината, той отговори: Вместо управляващите  да са длъжни на хората,които ги  избираме и им плащаме, нещата стоят точно обратното. Ние се оказваме длъжни на тях. Те се превърнаха в наши господари заради пасивността ни, заради безхаберието и безразличието ни към всичко, което ни се случва. Заради липсата на гражданска активност и какво ли още не. В крайна  сметка ние сме си виновни, заключи медикът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 13443 |22.01.2016 Само във Фрог: Социоложка измита от МВР кадрите на #КОЙ . 0| 4431 |22.01.2016 Фалшив сигнал за бомба точно пред МВР в София . 9| 5106 |22.01.2016 Г. Софкин пред Фрог: Москов ме излъга два пъти . 18| 16340 |22.01.2016 Само във Фрог: Спряган за шеф на отбраната, живее на гърба на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads