Реклама / Ads
6| 4933 |24.07.2007 НОВИНИ

КАЦНАХА ВКЪЩИ!

.
Трагедията приключи след осем години! Българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на доживотен затвор в Либия, са свободни и тази сутрин кацнаха в София с френски президентски самолет, на чийто борд летяха и Сесилия Саркози, съпруга на френския президент, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и разбира се д-р Здравко Георгиев. Пред правителствения ВИП на летище
 

Самолетът с българските медицински сестри излетя рано тази сутрин от Триполи. На летище София всички събрали се роднини на медиците полудяха от радост. Тук са дъщерята на Валя Червеняшка - Гергана, снахата на Валентина Сирополу - Цветанка, синът й и съпругът й, майката на Кристияна Вълчева, както и синът на Снежана - Ивайло. Всички роднини са научили, че близките им трябва да пристигнат от медиите, те не са били уведомени официално.

Запознати твърдят, че емирът на малката арабска държава Катар е изиграл през последните часове много ефикасна роля при преговорите и вземането на окончателното решение, медиците ни да бъдат пуснати да отпътуват от Триполи.

Драматичният случай с невинно осъдените български граждани приключи. Това се казва в пуснато по-рано до медиите съобщение на прессекретариата на Президентството. Президентът на Републиката Георги Първанов изразява дълбокото си задоволство и удовлетворение от успешната и дългоочаквана от цялото българско общество развръзка. Същевременно оставаме съпричастни към другата трагедия - тази на болните либийски деца и техните семейства, добави Първанов. Президентът благодари на всички партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа. Българският държавен глава оценява високо активната роля на европейските ни партньори и лично на президента Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, комисаря на ЕС Бенито Фереро-Валднер. Георги Първанов благодари за личната ангажираност на г-жа Сесилия Саркози.

Президентът Георги Първанов и неговата съпруга – Зорка Първанова посрещнаха българските медици на летище София. В голямата зала на ВИП летището те разговаряха за няколко минути с министър – председателя Сергей Станишев, външния министър Ивайло Калфин и други политически лица. "Благодаря на всички, които ни съдействаха, за да стигнем до този момент", заяви Ивайло Калфин пред присъстващите. След това медиците ще бъдат откарани в Бояна, заедно със семействата си и ще бъдат подложени на преглед от лекари на Военномедицинска академия. Те ще останат няколко дни в Бояна, където за тях ще се положат специални медицински грижи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5203 |23.07.2007 Либия с още условия за освобождаването на медиците ни . 1| 5061 |23.07.2007 Ердоган нанесе удар в Турция, печели 341 места в меджлиса . 11| 5036 |23.07.2007 По 1 млн. долара за преживения ужас от нашите медици в Либия . 0| 5125 |22.07.2007 Канска жега е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads