Реклама / Ads
3| 3143 |10.02.2021 НОВИНИ

Кауза пердута: Какво се случва с Националната детска болница?

.
Източник: БГНЕС
Все така буксуващ е сякаш въпросът с изграждането на Национална детска болница. Информация докъде е стигнал казуса липсва, въпреки няколкото вече запитвания от страна на инициативата “За истинска детска болница”. Отговори обаче няма.
 

“И да се е случило нещо, ние нямаме информация, въпреки че изпратихме писма и запитвания, както до Министерството на здравеопазването, така и до Столична община. Поискахме да получим информация дали е подготвен проект за разрушаването, тъй като това се прави с проект. Поискахме също информация по отношение на Обществения съвет, който ни беше обещан от премиера, но все още не сме поканени и не е създаден според нас такъв. Ако е създаден, той е без участие на граждани експерти от инициативата”, посочи пред Българското национално радио арх. Петкана Бакалова. 


През септември 2020 г. се състоя срещата, на която здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че няма да има промяна в сроковете и бюджета, заложени в договора за изпълнителя за детска болница, както и че ще бъде разрушена настоящата конструкция и ще бъде изградена напълно нова сграда. Преди това казусът получи своя тласък, след като Кирил Ананиев (който по онова време бе здравен министър) подписа договор за изграждането на националната педиатрия и предизвика остър обществен отзвук - Ананиев бе обвинен, че прави сделки на тъмно и се възползва от пандемичната ситуация. 


Освен всичко, с решение на Министерския съвет строежът бе превърнат в обект от национално значение, което значително щеше да форсира процедурата по изграждането на болницата.


Спорен е въпросът обаче доколко съществуващият в двора на Александровска болница строеж е способен да обезпечи нуждите на съвременна детска болница. Аргументите против са, че строежът е стар и опасен. 


“Зададохме въпрос също по отношение на договора, защото това е един съвсем различен предмет вече – изграждане на нова сграда, и съгласно нашето законодателство и по-точно съгласно Закона за обществените поръчки, би трябвало да има нова обществена поръчка. Да се твърди, че в рамките на същия бюджет ще бъде съборен старият строеж и ще бъде направена нова сграда, меко казано, е нонсенс”, заяви още Бакалова. 


Тя бе категорична - нито едно от дадените през месец май 2020 г. обещания не е било спазено. Нито пък е направен обещаният анализ на нуждите, нито е предоставено новото техническо задание за изискванията към болницата. 


При липса на отговори ще бъде заведено и дело по Закона за достъп до обществената информация. 


През лятото, с решение на МС, бе създадена “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД с начален капитал от 30 млн. лева и ангажимент държавата да внесе 50 млн. лв. до края на юли 2021 година и още 20 млн. лв. – година след това. В момента върви съгласувателна процедура с различните ведомства и министерства, със “Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и засегнатите страни.


“Тъй като обектът е в доста начален стадий на проектиране и разработване и тъй като като функция той е изключително сложен, се доразработва технологичното задание на проекта. От октомври месец дружеството има внесен уставен капитал, регистрирано е и ще започва дейностите по реализация на проекта. Има тристранно споразумение. Инженерингът включва строителството и проектирането в един договор”, заяви изпълнителният директор инж. Иван Алексиев. 


По думите му в момента тече процесът по цялостно конструктивно обследване. Най-важно според него в момента било зданието да се доразвие. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3032 |10.02.2021 Ще мерим чистотата на столичния въздух на всеки 5 секунди. Но какво правим после? . 13| 3431 |07.02.2021 Мая Манолова и “Отровното трио” обявяват под какво име се явяват на парламентарните избори . 21| 9142 |06.02.2021 Вандализъм, отмъщение или предупреждение: Какво се е случило с ателието на проф. Минеков? . 9| 3389 |05.02.2021 БСП към управляващите: Какво е извънредното във въвеждането на лиценз за игра, че го правите през Закон?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads