Реклама / Ads
4| 3502 |21.01.2021 НОВИНИ

В кауза пердута ли се превръща изграждането на Национална детска болница?

.
Източник: БГНЕС
Един 30-годишен казус отново започна да буксува заради бездействието на институциите, въпреки че получи тласък в началото на вече изминалата 2020 г. Става дума за изграждането на Национална детска болница. Темата обаче бе отново заметена под килима и по нищо не личи да се работи в посока решаване на проблема.
 

Хронология 


В началото на миналата година отново се заговори какво се случва с Националната детска болница. Тя трябваше да бъде изградена в двора на УМБАЛ “Александровска”, но сградата стои недовършена вече години наред. Периодично обаче на масата се поставя въпросът - кога в България ще има Национална детска болница. Това породи и дискусия - годна ли е вече съществуващата сграда да обезпечи нуждите на едно съвременно лечебно заведение и по-важното - безопасна ли е конструкцията. Редица експерти заявиха, че сградата не е годна и трябва да бъде съборена, а Национална детска болница да се изгради на друго място. 


През април по време на извънредното положение тогавашниия здравен министър Кирил Ананиев подписа договор за дострояването на детската болница, а малко по-късно Министерският съвет прие решение, с което обяви сградата за обект с национално значение, което значително щеше да форсира процедурите. 


“За момента не виждаме да има воля в институциите да се придвижи проектът за изграждане на Детска болница за страната”, заяви пред Българското национално радио д-р Адил Кадъм, педиатър в болница "Иван Митев".


“В момента това не е приоритет, заради Covid ситуацията, така се оправдават от Министерство на здравеопазването, а лекарите пък са твърде ангажирани също със ситуацията. Чака се изготвянето на идеен проект за Детска болница, но затова нямаме информация ние в гражданската инициатива “За Истинска Детска болница“ – с нас диалог няма", коментира още тя. 


"Процесът трябва да се ускори чрез натиска на професионалните организации на медиците", смята тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3446 |07.12.2020 Калоян Паргов: Каузата на Вапцаров е свята . 1| 4314 |12.11.2020 Боряна Маринкова: Евтини лекарства изчезват и превръщат българите в аптечни туристи . 22| 7780 |04.11.2020 Разказ от първо лице: Абсурдите, които превръщат ”здравеопазването” в здравеПОГАЗВАНЕ . 15| 4653 |31.10.2020 Младите в БСП: Промените в КТ превръщат работещите българи в модерни роби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads