Реклама / Ads
140| 10969 |17.08.2012 НОВИНИ

Кемал Еюп: Аз съм един от тримата идиоти, свързани с доклада за Левски и Ботев

.
Бившата зам.-министърка на образованието от квотата на ДПС Мукаддес Налбант е искала да цензурира уроците за Ботев и Иван Вазов. Тя е автор на доклада, който е изследвал текстовете на българските класици.
 
Това заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Страшимирова на специален брифинг.

Тя алармира, че сайтът на Комисията е била цел на нерегламентирано проникване и е правен опит да се подменя текста на доклада. В регистъра на договорите на КЗД не е намерен договор по проекта, за който е изработила доклад Налбант. Твърде скоро е сменен състава на КЗД, а изследването е качено на сайта на комисията едва на 4 юли 2012 г – това е буквално 8 дни преди избора на новия състав, посочи Страшимирова. Остава открит въпроса за причината да се качи толкова късно този текст. Не се знае кой е поръчал да се качи този доклад. При доклада е включен експерт от неизвестното Национално сдружение на религиозните общности, без да има право на това.

Страшимирова изреди и експертите дали своя принос към скандалните доклади. Ето и техните имена: Ралица Сечкова, експерт към УНИЦЕФ, Ванина Стоянова етнолог, Георги Богданов от ромски център „Св. Георги“ , Кристина Йорданова гл ас. по българска литература СУ СВ. Климент Охридски“, Грета Савчева от КЗД, Мукаддес Налбант, Елка Божова, която е държавен експерт към КЗД, Камелия Илиева от КЗД, Сийка Шейнова, Веселин Билял от КЗД, Ирина Колева преподавател по етнология в Алма Матер, Боян Захариев от Отворено общество, Людмила Драгоева от Център за увреждания, Пенка Иванова. Освен това са участвали Иван Игов и Методи Коларов от Дружество на психолозите в България.

Тримата ръководители са проекта са били бившият председател на КЗД Кемал Еюп, неговият заместник Лало Каменов и Есен Фикри. Според ръководителя на проекта и настоящ член на комисията Кемал Еюп някой иска да нажежи обществения градус. Аз съм един от тримата идиоти, които са антипатриоти. Никой не би помислил да санкционира Ботев, Вазов и Левски. КЗД винаги е наблягала на превенцията, а не на самата санкция, оправда се Еюп.

Ние само сме препоръчали на министерството на образованието как да се отнася към произведенията, опита се да се оправдае Еюп. Те трябва да вземат решение по предложението да се синхронизира политиката на МОМН и в учебните помагала да се въведат антидискриминационни критерии, настоя бившия председател на КЗД. Ако бях председател в момента отново щях да възложа подобно проучване. Не виждам за продуктивна политиката на разчистване на сметки между старите членове на комисията и новите, каза Еюп.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5699 |10.08.2012 300 лв. за един SMS - българско творение . 25| 8746 |25.07.2012 Изолират Жоро Инкасото в единочка, за да се стресне и пропее . 28| 8171 |18.07.2012 ГДБОП удари още един политик за подкуп . 38| 11398 |15.07.2012 Трябвало да се настроим за един от най–критичните доклади от ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads