Реклама / Ads
17| 7444 |08.01.2013 НОВИНИ

„Килърите” атакуват присъдите с всички средства

.
Прокурор Ася Петрова
Осъденият на първа инстанция Петър Атманджов за убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов да бъде пуснат на свобода. Такова искане са отправили адвокатите на Атмаджов към апелативния съд. В момента шуменските магистрати са му определили 4 години затвор.
 
Искането за преразглеждане на мярката „задържане под стража” на осъдения е тактически ход на неговите защитници. По този начин те искат да разколебаят отношението на обществото към обвинителния акт по делото „Килърите”, коментират пред Фрог нюз юристи. Те припомнят какво се случи с т.нар. братя Галеви от Дупница, които бяха на свобода, когато присъдите им бяха потвърдени от горната инстанция – избягаха и се укриха. Когато човек е застрашен от ефективна присъда, той предприема рисковани действия, понякога в разрез със закона. Това не означава, че Атмаджов ще постъпи по този начин, но би могъл, смятат магистрати.

 

През декември съдът в Шумен наложи доживотен затвор на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Петър Адмаджов и Янко Попов, за които прокуратурата поиска същите присъди получиха съответно 4  и 17 г. затвор. Райчо Стойнев получи 15 г.

Преди дни прокуратурата е внесла протест пред Апелативния съд във Варна. Той касае тези части от постановената присъда, които не кореспондират с тезата, поддържана от държавното обвинение. Наложените на Янко Попов 17 г. лишаване от свобода за убийството на Румен Рачев намирам за несъответстващи на обществената опасност на деянието и дееца. Протестирам и оправдателната присъда на Петър Атмаджов за съучастие в убийството на Петър Лупов, за нанесения побой на адвоката и палежа на колата му. Райчо Стойнев също бе опрадван, че е набавил оръжие за убийството на Румен Рачев и имам протест в тази част. Това заявява наблюдаващият прокурор Ася Петрова.

Адвокатите атакуват присъдите като се опитват да оневинят Петър Атмаджов за убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Според тях минималната присъда от 4 г. за него се губела връзката между подсъдимите и олеквало обвинението.   

Това са очаквани действия на адвокатите. Очаквам съдебният процес и на втората инстанция да бъде труден и напрегнат. Със сигурност ще продължи и демонстрираната пред Шуменския окръжен съд деструктивна линия на защитата, изразяваща се в използването на всякакви поводи за протакане и удължаване на процеса, включително и искания за отводи. Сигурно ще се появят и твърденията за здравословни проблеми на обвиняемите. Ще се засилят и яростните компромати и лъжи срещу работещите по делото прокурори и служители на МВР. Тя целеше да внуши негативна представа за нас и да ни демотивира да работим активно и отговорно. Тази атака продължава и в момента, но нека тези, които я водят да знаят, че няма да се огънем и ще продължим да работим, както повелява законът и ще защитаваме обществения интерес, категорична е прокурор Петрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8433 |08.11.2012 Пет доживотни присъди за „Килърите” поиска прокуратурата . 52| 6403 |05.11.2012 Я. Янев: Костов и Кунева заедно атакуват България . 27| 7447 |05.10.2012 Висши магистрати спасявали „Килърите” от съд . 29| 14467 |31.07.2012 Викат Сретен Йосич в Шумен по „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads