Реклама / Ads
12| 6517 |15.05.2019 НОВИНИ

Кипърска офшорка ще събира милионите от пътните ни такси

.
Източник: БГНЕС
Втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси стана компанията ”Телетол” АД, която е собственост на кипърска офшорка. Това означава, че таксите ще се събират от дружество, чиито собственици не са ясни, а преднамерено скрити.
 

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа днес, 14 май 2019 г., договор с фирмата “Телетол” АД, с който дружеството става вторият Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси след  „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, се казва в официалната информация.

 

Новината, съобщена от Националното тол управление идва в точно в момент, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации. Досега единственият доставчик на услугата за електронно събиране на пътни такси беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД.

 

От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира "Интелигентни Трафик Системи". Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. на година, пише Медиапул.

 

От Търговския регистър се вижда, че "Телетол" АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Акционери в дружеството са "Нованор" (70%) и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%).

 

С разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в САЩ.

 

Предметът на дейност на "Телетол" АД е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.







По-интересен е миноритарния акционер в "Телетол" – "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД, защото не е ясно кой стои зад това дружество. Дружеството е собственост на "Информикс груп", зад която пък стои кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс". В дружеството "Телетол", "Инфосистемс интернешънъл".

 

Офшорката е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.

 

Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ. Те недоумяват как при наличието на закон срещу офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране, пише още Медиапул.







Според официалната информация, в 10-дневен срок от подписване на договора, "Телетол" трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено още в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила. Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4143 |25.04.2019 Сметната палата събира данни за предизборните кампании . 13| 5916 |20.04.2019 Борисов: Как чеверме социалистите ще се събират в Южния парк при автокрация . 4| 4937 |18.04.2019 Неонацисти от цяла Европа се събират в София . 0| 3786 |16.04.2019 ЦИК събира оферти за отпечатване на бюлтините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads