Реклама / Ads
5| 5496 |30.11.2010 НОВИНИ

С. Кириенко: България ще изпревари страните от Балканския регион

.
„Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори – през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи“.
 

Това заяви в речта си по време на енергийния форум генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Много държави от региона са дали заявки за изграждане на ядрени централи, но ако реализира АЕЦ "Белене", България ще бъде първа на Балканите“, заяви Кириенко.

По думите на шефа на "Росатом" цената на централата е над 6 млрд. евро. Говорителят на „Росатом” Сергей Новиков обяви, че генералният директор на руската компания Сергей Кириенко ще се срещне по-късно днес с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

По отношение на цената за централата говорителят каза, че няма интерпретации, а факти. Сключен е договор за 4 млрд. евро, като е сключено споразумение за допълнителни разходи, които обаче се изчисляват по различен начин от различните страни.

„Всеки изчислява тези разходи по различен метод. Но по този проект не се налага България да дава и едно евро от бюджета си, това ще направи консорциумът от инвеститори, които ще участват”, каза говорителят.

При представянето на форума Кириенко добави, че проектът „Белене“ ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата.

8000 работни места ще бъдат открити при строителството на централата, каза още Кириенко. На едно работно място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката, добави той.

„Безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и нищо по-съвременно в света няма създадено“, заяви още Кириенко.

Руското ноу хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо, което никога досега не е правено, каза още той и добави, че това е било допълнително изискване на българската страна.

От екологична гледна точка проектът също бил безопасен. „Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво“, посочи още генералният директор на "Росатом".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5408 |30.11.2010 Хванаха TИР превозвал хероин за България . 6| 10880 |28.11.2010 България – сред от най-осъжданите страни в Европа . 14| 5933 |25.11.2010 Томалевски: В България изборите са незаконни . 3| 5246 |24.11.2010 По-гъвкав механизъм за страните с дефицит поиска Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads