Реклама / Ads
2| 4153 |29.11.2019 НОВИНИ

Кирил Ананиев ”гаси пожари” с назначаване на комисия, отсрочки и видеокамери

.
Кирил Ананиев
Усилията на Министерството на здравеопазването са насочени към изчистване на кадровите проблеми, които стоят в момента пред интензивното отделение на Педиатрията. Назначена е комисия, която ще направи пълен анализ на капацитета на отделението и ще бъдат предприети всички необходими действия за привеждането му в нормален работен режим.
 

Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна във връзка с преустановения прием на деца в интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев". За проблема в болницата съобщи първо Фрог Нюз.

 

Ананиев съобщи още, че няма да бъде закривано интензивното отделение на Педиатрията. По-рано тази седмица, съвместно с представители на Центъра за спешна медицинска помощ – София и на болниците „Проф. д-р Иван Митев", „Н. И. Пирогов", „Александровска" и Националната кардиологична болница, е създадена  пълна организация – алгоритъм на действие, начин на комуникация между отделните лечебни заведения – така че на всички деца да бъде оказана адекватна и навременна медицинска помощ. И трите болници – „Пирогов", НКБ и „Александровска" разполагат с необходимия кадрови ресурс, апаратура и техника, за да гарантират лечението на децата.

 

„Използвам случая, за да се обърна отново към всички родители – няма да остане нито едно дете, на което да не бъдат оказани необходимите медицински грижи", посочи още министър Ананиев. Той припомни, че през пролетта правителството е отпуснало 1,7 млн. лв. за Педиатрията. Освен това са увеличени цените на основните клинични пътеки, по които работи лечебното заведение, а лимитирането на легла в детските отделения и клиники беше премахнато.

Припомняме, че всичко тези мерки бяха предприети след редица протести на  работещите там.

 

След като по-рано днес от БСП настояха за спешен отговор за случващото се в Педиатриата, от парламентарната трибуна министър Ананиев призова въпросът да не се политизира, защото са предприети всички необходими мерки за справяне с настоящата ситуацията.

 

Относно резултатите от проверката, която започна преди две седмици, във връзка с починалото 3-годишно дете здравният министър информира, че по-рано днес е получил втори предварителен доклад. Причината е, че все още в Изпълнителна агенция „Медицински надзор" не са постъпили всички медицински документи по случая, в т.ч. и докладите от независимите експерти. „За съжаление се изисква още технологично време и за да бъде проверката напълно обективна, се налага срокът да бъде удължен отново", коментира министър Ананиев пред журналисти. Припомняме, че заради случая лично премиерът Бойко Борисов поиска да бъдат отстранени директорите на три болници - "Лозенец", "Пирогов" и Педиатриата.

 

Извън парламентарната трибуна министърът взе отношение и по случая с проявената спрямо лекар агресия в Окръжна болница „Св. Анна" като посочи, че не приема и осъжда всякакви форми на насилие към медицинския персонал. "Върху жената е оказано и физическо, и психическо насилие, което е недопустимо за всяко уважаващо себе си общество. Очаквам от директора на „Св. Анна" доклада по случая и веднага ще го предам на главния прокурор. Имаме споразумение с прокуратурата за съвместни действия в такива ситуации, като аз и моят екип винаги оказваме пълно съдействие", заяви още Ананиев. Той обяси, че през бюджета на министерството за следващата година ще бъде инвестирано във видеонаблюдение за местата в лечебните заведения, на които рискът от проява на агресия спрямо персонала е най-висок. Мярката ще е с цел да се ограничат нападенията над работещите в сферата на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4376 |29.11.2019 Драгомир Стойнев : ГЕРБ пази Ананиев от изслушване за детската болница . 12| 6280 |27.11.2019 Проф. Кирил Топалов: Кощунство и падение е ”преводът” на Вазов . 9| 4878 |20.11.2019 Cъдия Eлeнa Aвдeвa: Поведението на министър Д. Кирилов на вoтa зa глaвeн пpoĸypop не бе oбpaзeц нa дъpжaвнocт . 5| 4559 |18.11.2019 Кирил Добрев: Станишев и Миков действаха авторитарно - изключваха опонентите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads