Реклама / Ads
7| 4025 |15.07.2019 НОВИНИ

Кирил Ананиев: Създаване на конкуренция ще се повиши качеството на здравните услугите

.
Кирил Ананиев
До нова година ще има готовност с остойностяваното на клиничните пътеки и нужните промени в законите. Моделът не решава проблемите в болниците. Той е за начина по който хората трябва да получат здравна помощ. Предимството му е, че чрез създаване на конкуренция ще се повиши качеството на здравните услугите.
 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

Всички участници в здравния процес искат запазването на солидарния модел. Запазват се 8% здравни вноски. Пациентите трябва да бъдат напълно информирани за видовете дейности и техните цени. Новия модел трябва да осигури контрол на качеството на медицинската  и стоматологична дейност. Моделът също така трябва да е устойчив и да има гаранции, че няма възможност да се допусне фалит.

 

Демонополизацията на НЗОК означава, че тя ще се конкурира с частни фондове. Със законови промени ще гарантираме Касата да може да извършва застраховане, за да е конкурентоспособна. Ще има конкуренция между фондовете. Касата ще има още едно право – доброволно застраховане, което е сериозен инструмент, който би насочил пациентите към частните фондове. Ще има конкуренция и между лечебните заведения, които ще се стремят да сключат договори с възможно най-много фондове. Това би повишило качеството на услугите.

 

Всеки пациент сам ще може да избира фонда си и лечебните заведения. Избор ще имат не само тези които се осигуряват от работодателите, а и тези, които се осигуряват от държавата. Това са пенсионерите, децата, държавните чиновници.

 

Основния пакет ще се одобрява от министъра и съсловните организации. Той е един и се отнася за всички каси. Основна грижа е защитата на интересите на пациентите и не може да се допусне търговия, при която да се допусне некачествено лечение. Заради това ще имам минимум, под който не може да бъдат предлагани услуги.

 

Фондовете не могат да подбират пациентите, няма да имат основание на здравен статус, пол или възраст да избират. Приходите за всеки фонд ще се определят от броя на пациентите и осреднена здравна вноска. Друг инструмент, който да привлече към един или друг фонд е възможността за допълнително здравно застраховане. Това е вноска извън 8% доброволното осигуряване, което може да гарантира по-високо качество. Министърът прогнозира, че доплащането вероятно  ще е в рамките  на 12-15 до 20 лева на месец. 

 

На критиките, че това е модел за богатите страни Ананиев отговори, че изборът е направен и след разговори с колегите му от ЕС. По думите му няма модел без проблеми и  е важно България да намери своя, който отразява националните ни особености.

 

Какъв ще бъде основния пакет предстои да се изясни след анализ на цените и стойностите на клиничните пътеки. Към края на годината вероятно ще бъде готов анализа и становището какво влиза в този основен пакет.  

 

Предвижда се редките болести да се финансират от самите здравни фондове. Социално значимите заболявания, каквито са онко заболяванията ще бъдат осигурени както е и до сега.

 

Здравно неосигурените лица сега се финансират от специален фонд към Касата. Той покрива спешните случаи. Социално слабите, които получават помощи за отопление  и други  се осигуряват от държавата.

 

За проблема с видинската болница държавата ще положи всички грижи за да не се закриват отделения и болница, увери Ананиев. По думите му от 50 милиона са дадени 6 милиона за работни заплати по линия на финансиране на дейности извън здравното осигуряване. Останалите лечебни заведения е използван резервът на Касата.

 

Министърът потвърди, че в двора на медицинска академия ще бъде новата детската болница. По думите му вече е обявена обществената поръчка и има хора, които се интересуват много сериозно от строежа на такава болница. Срокът е 42 месеца, което е 3 години и половина.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4718 |05.07.2019 Кирил Ананиев: Няма да закриваме болници, но дълговете им са над 150 млн. лева . 3| 4552 |03.07.2019 Данаил Кирилов уволни шефа на затворите заради условията в тях . 1| 4518 |02.07.2019 Кирил Ананиев докладва пред НС за кризата в здравеопазването във Видинско . 5| 4591 |02.07.2019 Данаил Кирилов ще гледа как се ”джуркат” делата във ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads