Реклама / Ads
86| 9951 |09.07.2011 НОВИНИ

Кирил Вълчев нападна Цветан Цветанов по „Дарик”

.
Кирил Вълчев
Водещият на „Седмицата” по Дарик радио Кирил Вълчев нападна вътрешният министър Цветан Цветанов за позицията му към българската съдебна система. „Правите обобщения от конкретни примери”, - атакува Вълчев.
 
След това допълни, че над 97 на сто от влезлите случаи в съда са получили присъди. Това било уникален процент. Нямало как да бъдат осъждани 100 на сто от обвиняемите, продължи настъплението си водещият.
В отговор Цветанов даде поименно примери за пуснати тежки бандити. В един момент той дори припомни, че самият водещ е адвокат и очаквано защитава позицията на своите колеги и съдиите.

„Ама вие искате сто процента осъдителни проценти, което е нереално”, продължи да повтаря Вълчев, който обясни, че всъщност в свободното си време водел предаване, а не обратното.

Цветанов обаче не се даваше и продължи с примери за наглите бандити, които бяха заловени да разбиват банков клон в центъра са София. Той попита какви още доказателства трябват за хора, заловени посред нощ, въоръжени с модерна техника да разбиват стени в банка. Какво правят те там, след като пред съда са представили документи, че са много болни. „Като са болни, защо не се лекуват, а са по тъмна доба в банков клон?, - попита вътрешният министър, но отговор не получи.
Ако имахме действаща съдебна система, щяхме ли да имаме случаи като Димата Руснака, Илия Павлов, Емил Кюлев, Маргините, „Октопода”, Косьо Самоковеца, Васил и Георги Илиеви? Щяха ли хора от силови групировки днес да са крупни бизнесмени? Нямаше да има криминална приватизация, спестяванията на много хора нямаше да изгорят в банките и пр. – продължаваше с примерите Цветанов.
Това обаче не успокои Вълчев, който напомни, че ГЕРБ има мнозинство в парламента и ако иска може да промени някои от законите и да увеличи наказанията. Цитира също изявления на висши съдии, че много от пропуските са плод на разследването, на грешки на полицаи. „Ще кръщавате ли акции на имената на полицаи, които са грешни?” – упорито питаше Вълчев.
Цветанов отвърна, че ако има такива случаи, защо не.
Но той отново попита, защо доказани бандити биват пускани от ареста.

Кирил Вълчев настоя също Цветанов да коментира пускането под домашен арест на Доменик Строс-Кан. Кажете какъв е съдията, който го е пуснал. Лош ли е той? – упорстваше водещият.
Министърът не се хвана на въдицата.

Вълчев подминаваше без да реагира на дадените от Цветанов примери за Хамстера, поръчковите убийства през последните години, отвличанията, рекета. След като арестувани излизали обаче на свобода, свидетели отказвали да съдействат на следствието, защото се страхуват. Пуснати от български съд крадци на банкови карти и разбивачи на банкомати, са хванати в Германия и осъдени ефективно на години затвор.
Водещият не отговори нищо, но почна отново да пита, защо Цветанов се вторачва в трите процента неосъдени. „Три процента, три процента...”, повтаряше той. По света се радват на 50 процента, а нашият съд има ефективност 97 % и вие сте недоволен. Това е абсурдно, - настояваше той.
Заяждането на водещия продължи и по темата за Шенген.

След това веднага се прехвърли към Висшия съдебен съвет. Той попита, защо ГЕРБ не са сменили състава на ВСС.
Цветанов отвърна, че неговата партия не е искала да се меси в избора на хора за ВСС. Съставът е останал такъв, какъвто е избран по време на тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ.

Вълчев продължи до края да повтаря, че българският съд е достигнал връх от 97% осъдителни присъди, какъвто успех нямало никъде по света, освен в някои чисто тоталитарни държави.

Искате ли да станете президент, г-н Цветанов? – директно попита Вълчев своя гост. „Нямам такава амбиция” – бе категоричен Цветанов. Той допълни, че поста, който заема сега е изключително важен и той смята да продължи работата си в полето на сигурността.
Накрая Вълчев благодари на Цветанов за гостуването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 4825 |08.07.2011 Адвокатският съвет: Цветанов обижда и унижава съдиите . 56| 6276 |08.07.2011 Цв. Цветанов за Ал. Петров: Не коментирам лице с предявено обвинение . 36| 5045 |06.07.2011 Цветанов: България е на крачки от Шенген . 10| 5345 |05.07.2011 Цветанов награди "отличниците" в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads