Реклама / Ads
0| 6529 |23.03.2016 НОВИНИ

Д-р Л. Киров: МЗ гледа на джипитата като на крадци! Излизаме на протест!

.
Извършените и предлаганите промени в закони, наредби и Проекта на решение на НЗОК (като опит за подмяна на НРД), които касаят правилата на работата на общопрактикуващите лекари и медицинските грижи, получавани от нашите пациенти, противно на упоритото публично говорене от страна на МЗ и НЗОК, не водят до пряк, нито косвен ефект върху здравното състояние на хората. Това написа в отворено писмо до премиера Борисов председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.
 

Ето какво още посочи в писмото си медика от името на своите колеги.

 

Ние, общопрактикуващите лекари не сме съгласни нашите пациенти да бъдат заблуждавани, а ние да носим отговорност за изказани от други хора неистини.

 

·         Не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни.

·         Не е вярно, че целенасочено и в израз на добра воля и грижа е увеличен броят профилактични прегледи при децата - 0-18 г.

·         Не е вярно, че са подобрени условията по диспансерното наблюдение на пациентите с хронични заболявания.

·         Не е вярно, че бюджетът за ОПЛ ежегодно и значително расте в съответствие с обещаното в Националната здравна стратегия и препоръките на Световната банка.

·         Не е вярно, че въвеждането на пръстовия отпечатък, или каквато и несъществуваща в нашия език дума да бъде измислена за него, ще подобри по някакъв начин качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ.

·         Не е вярно, че въведените „критерии за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект.

·         Не е вярно, че договорното начало бе възстановено.

·         Не е вярно, че има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение.

·         Не вярно, че изкуственото разделение на пакети; необходимата, но неудачно направена наредба за удовлетвореността; останалите и след публикуването й недомислици в наредбата за достъп и т.н. по някакъв начин водят след себе си положителни ефекти. (Кратко изложение на нашите основания прилагаме в приложението, което е неразделна част от писмото.)

·         Не е вярно, че българите висят на опашки пред кабинетите на ОПЛ за смяна на личен лекар, което налага извършването на избора по електронен път.

 

Уважаеми г-н Борисов, през изтеклата повече от година направихме всичко възможно в духа на конструктивност, търпимост и диалогичност, за да предотвратим настоящето и предстоящото. Участвахме със становища, позиции и аргументи в партньорства, кръгли маси, заседания на всякакви комисии и преговори. За съжаление, те се оказаха абсолютно формални (просто да се каже, че ги има).

Убедени сме, че би било грешно да се нагаждаме към нерационални и необмислени правила, които са в ущърб на нашите пациенти, на нас и на медицината. Настояваме за истинско подобряване на условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика в нашите практики. Омръзна ни да заделяме повече от времето си, за да пазим пациентите от недомислиците, въвеждани в системата, вместо да бъдем техните лечители.

Да се чудим - за проблема на пациента ли да мислим първо или за нечие желание да спестява пари, но да харчи здраве, за да бъде „отличник“?

Каква е цената на човешкия живот? Каква е цената на живота на всеки един от нас? Как мислите?

Помогнали сме и помагаме на стотици хиляди хора. Извършваме над 30 млн. прегледа годишно. Явяваме се на всеки 6 месеца на избори пред нашите пациенти…и ги печелим, защото сме изградили доверие. Това ли е основанието да се гледа на нас като на измамници или крадци? Това ли е основанието да се въвеждат все повече и повече административни ограничения, които да ни връзват ръцете и да пречат на работата ни, да формират опашки пред кабинетите и недоволство сред пациентите?

Не сме и няма как да бъдем съвършени, но нима трябва да търпим да бъдем потискани, пренебрегвани и ограничавани, защото въпреки системата се опитваме да работим в полза на хората?

Прокламираните от МЗ и прокарвани чрез Решението на НЗОК промени, по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа, не решават проблеми, а задълбочават съществуващи такива. Не носят нищо ново и рационално, тъй като липсва елементът на целесъобразност. Липсва мотивация за лекарите, както и за пациентите. В момента тези постулати са „на хартия“, но истинските неудачи ще възникнат след въвеждането им в действие.

 

Огорчени от пренебрегването на съществуващите в Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) проблеми и формалното отношение от страна на МЗ, за да акцентираме вниманието на обществото и нашите пациенти - от следващата седмица предприемаме ефективни и други протестни действия, в които ще се включват поетапно различни области от страната.

 

Настояваме Решението на НЗОК да не влиза в сила! Да остане валиден НРД 2015! Веднага да се отворят за корекция съответните наредби и да се помисли за бърза поправка на някои закони, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в работата на системата на здравеопазване и последващият отрицателен ефект върху пациенти и лекари. Настояваме обсъждането на всички теми, свързани с ОПЛ да стане на високо експертно ниво между Ръководството на МЗ и НСОПЛБ под Ваш пряк контрол. Убедени сме, че предварителна среща с Вас, на която да обсъдим по принцип проблемите, ще бъде изключително полезна и за двете страни.

Надяваме се на бързо решение от Ваша страна в интерес на нас и нашите пациенти.

 

23. 03. 2016 г.                                                                     За УС и НС на НСОПЛБ:

София                                                                                   Доц. д-р Любомир Киров, дм

                                                                                                (Председател на НСОПЛБ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5169 |23.03.2016 Ген. Киров: Трябва да се вкара агентура сред терористите . 0| 4559 |22.03.2016 Киров: Нашите служби не могат сами да се справят с тази опасност . 4| 4238 |15.03.2016 ЕК продължава да гледа под лупа България и Румъния . 27| 5828 |09.03.2016 Атанасов: В огледалото Борисов вижда Радан Кънев като алтернатива на управлението си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads