Реклама / Ads
1| 4834 |05.11.2012 НОВИНИ

Китай ще продължи да насърчава бизнеса си да инвестира в България

.
България се надява да бъде домакин на следващата Среща на върха на Секретариата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа и може да я организира по най-добрия начин.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с китайския министър-председател Вън Дзябао.

За страната ни домакинството на форума е възможност за начало на широка програма за сътрудничество с Китай на всички равнища, смята президентът, според когото България е една от страните от ЦИЕ, които показаха, че са динамични и умеят да провеждат реформи. Контактите на дипломатическо равнище между двете страни ще продължат, посочи от своя страна Вън Дзябао на срещата с държавния глава, преди официалното откриване на 9-та Среща на върха на Азиатско-европейския форум във Виентян, Лаос.

Пълна подкрепа, най-добрите условия за дейност и ниска данъчна тежест – това предлага България на китайския бизнес. Президентът Плевнелиев представи пред китайския премиер и възможностите, които ще даде новото българско законодателство за насърчаване на инвеститорите. „Искаме да позиционираме България в Югоизточна Европа като страна за правене на бизнес, която предлага високо ниво на образование и квалификация и добри условия в сектори като енергийната ефективност, туризма, производството на храни, в агросектора и в автомобилопроизводството“, каза президентът Плевнелиев.

Китайският премиер посочи, че в условията на икономическа и финансова криза България изповядва култура на стабилност, успя да запази отворен пазара си и предоставя добри условия на инвеститорите. Затова китайското правителство ще продължи да насърчава бизнеса да стъпи и да инвестира в България, увери Вън Дзябао. Според него, България има стратегическо положение в региона и сериозните мерки за насърчаване на инвестициите заслужават висока оценка. „Между двете страни има доверие, което може да послужи за развитието на отношенията на всички равнища“, подчерта китайският премиер. Той изтъкна големия ръст на българския износ през последните години, а китайските инвестиции в областта на автомобилостроенето и възобновяемите енергийни източници дават много добри резултати. Българският износ за КНР възлиза на 402 млн. щатски долара за 2011 г., а само през първото полугодие на тази година достига 362 млн. щатски долара.

Премиерът Вън Дзябао припомни, че България е една от първите държави в света, признали Китайската народна република. Двете държави винаги са имали приятелски и равноправни отношения, а България винаги е зачитала принципа за „един Китай“, посочи още китайският премиер на срещата с президента Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 94| 7410 |07.10.2012 Ив. Костов: С референдума измамата "Белене" ще продължи на гърба на народа . 50| 7199 |17.09.2012 Вицепремиер не можел да пляска Русия; дори Китай не го бил правил . 46| 6592 |06.08.2012 Китай към САЩ: Затваряйте си устата! . 4| 11430 |30.07.2012 Китайски професор се преби с колело, спасяват го в „Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads