Реклама / Ads
7| 6444 |31.03.2018 НОВИНИ

Конфронтацията между ЕС и Русия превръща Балканите във фронтова зона, предвижда дипломат

.
Източник: БГНЕС
„Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във фронтова зона“. Това заяви бившият заместник-министър на външните работи и посланик на България във Великобритания Любомир Кючуков.
 
„Това напрежение в международните отношения, тази ескалация избива в много посоки. Това не е само Украйна, Сирия, това са и Балканите. Сигурността на региона на Балканите не е застрашена толкова от Русия, колкото от конфронтацията между ЕС и Русия, която рискува да го превърне във фронтова зона“, обясни той пред БНР.

Според него по случая „Скрипал“ се върви към все по-голямо напрежение: „Конфронтацията се използва за инструмент и от двете страни, използва се за инструмент за консолидация. В Русия се използва като инструмент за национална консолидация, обществото като цяло подкрепя външната политика на Русия. От друга страна – мерките, които сега се взимат и от ЕС, и в рамките на НАТО, виждаме, че тече процес на международна консолидация, в рамките на евроатлантическото пространство. Големият проблем е, че в тази конфронтация победител не може да има“.

Европейските страни направиха политически жест, подчерта Кючуков и добави: „27 от 28 на практика взеха мерки на дипломатическо ниво спрямо Русия. Над 30 страни в света го направиха. Ако погледнем на света като цяло, виждаме, че това е 30 от 190. Има процес на затваряне на двете страни, включително и на нас като ЕС и като членки на НАТО. Ние освен че градим стени, започваме като че ли да дълбаем и ровове между нас и останалия свят. Политиката е обща, но не е общностна, т.е. това не е политика на ЕС, която се води от ЕС. Това са позиции, които се съгласуват от страните заедно. Няма реални механизми и няма нагласа европейските страни да предадат външната си политика на един наднационален орган“.

Вътрешните разцепления в европейските общества и неспособността да се справим с проблемите нас ни води по лекия път, по познатия път, когато външният враг се консолидира вътрешно, коментира още дипломатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7391 |31.03.2018 Руски експерт очаква нови мерки срещу Русия - във финансово-икономическата сфера . 8| 11820 |31.03.2018 Руският сайт ”Утро”: България влезе в челната десетка на съюзниците на Русия . 3| 6475 |30.03.2018 Русия: САЩ се опитват да вербуват наши дипломати . 2| 6370 |30.03.2018 Лондон: Няма друго заключение, освен че Русия е отровила Скрипал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads