Реклама / Ads
17| 5720 |22.01.2011 НОВИНИ

К. Кюпер: Външните българи са различни от тези в България

.
Калинка Кюпер
Българите в чужбина не са много задружни и това е негативно. Не бива да забравяме кои сме и откъде сме дошли, призовава "българката на годината".
 

Чувствам се много странно, поласкана съм от това, че точно моята дейност е призната. Но тя е невъзможна без подкрепата на колегите ми от дружеството и на близките ми, каза по БНР Калинка Кюпер, обявена от ДАБЧ за "Българка на годината".

От 50 години Калинка Кюпер, удостоена с отличието, живее в град Есен, Германия, като за това време написва учебник по Български език за чужденци и преподава в Есен и Дюселдорф. Тя организира едно от най-активните дружества в чужбина – българско-германското дружество "Иван Вазов". От 1989 година осъществява сериозна хуманитарна дейност – изпращат се камиони с медицинска техника за болници и оборудване на линейки, поддържат се детски домове, подпомагат се училища. По нейна инициатива се организират чествания на всички официални български празници и Трети март.

Кюпер коментира българската имигрантска общност в Германия. Тя посочи, че българите в имигрантската общност са малко по-различни, отколкото българите тук, в България и продължи: Те трябва да пренесат добрите си навиците и в България. Немското обществото ги приема, дори и да не знаят езика. Младите хора, които идват в Германия да учат, вече често се завръщат в родината. Те посещават и нашите сбирки и си направиха вече и техни дружества. Българите там не са много задружни и това е нещо негативно. Не бива да забравяме кои сме и откъде сме дошли, завърши гостенката.

Тя обясни, че българските имигранти в Германия имат нужда от учебници. Подкрепя ни Агенцията за българите в чужбина – получаваме учебници за нашите деца. Такива са книгите от село Гостилица, напр., обяви Кюпер и допълни, че България може да помогне и с преподаватели, които да поднесат езика на професионално ниво, а училищата ще възникнат впоследствие, но за това трябва да има условия и от немска страна.
----------------------------------------
Отличието "Българка на годината" се връчва от ДАБЧ за втори път и основната му цел е да насочи вниманието на българското общество към ролята и родолюбивата дейност на българките в чужбина. То носи името на Св. Злата Мъгленска, чийто образ олицетворява чувството за лично достойнство и нравствена красота, вкоренени в българката, нейното родолюбие и чувство за справедливост.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4712 |21.01.2011 ЕК още не е започнала доклада за България . 2| 4833 |21.01.2011 Ж. Дол е солидарен към България за Шенген . 12| 7553 |21.01.2011 Ралица Василева, Кунева и Котоошу най-успелите българи зад граница . 36| 5449 |20.01.2011 Червените: Върнете парите от контрабанда на българите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads