Реклама / Ads

26| 9221 |27.02.2019 НОВИНИ

Кьовеши печели вота на бюджетната комисия, Европарламентът я аплодира

.
Лаура Кьовеши
Единствено Лаура Кьовеши предизвика аплодисменти в Европарламента, където две комисии изслушваха кандидатите за главен европейски прокурор. Едната комисия вече гласува, като вотът в нея печели румънката с 12 гласа. Очаква се вотът във водещата в процедурата Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Румънката Лаура Кьовеши предизвика аплодисменти при изслушването си пред две комисии в Европарламента, които подложиха на проверка качествата на още двама кандидати за поста първи европейски прокурор -  германецът  Андреас Ритер и французинът Жан-Франсоа Бонер.

 

Ритер индиректно подкрепи Лаура Кьовеши, като каза, че за него е чест да е в компанията на румънката, като според него тя била напълно подготвена за високия пост.

 

Лаура Кьовеши бе изслушана последна, като тя единствена отговаряше на въпросите на румънски, английски или френски, по желание на задаващия въпроса. Тя бе единствената, която след краят на изслушването бе продължително аплодирана от членовете на двете комисии.

 

Комисията по бюджетен контрол остана да заседава вечерта, за да определи становището си за представянето на кандидатите.

 

Журналистът Владимир Береану късно вечерта съобщи във фейсбук, че на първо място тази комисия е класирана Лаура Кьовеши с 12 ласа, на второ място френският кандидат с 11 гласа и на трето немският кандидат с 1 глас. Българския евродепутат член на комисията е гласувал срещу Кьовеши.

 

Бюджетната комисия няма решаващ глас, защото процедурата е поверена на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Като водеща комисия тя ще се събере отново днес по обяд българско време, за да гласува. След това решението ще бъде изпратено на председателя на Европарламента Антонио Таяни.  Ако то се различава от позицията на КОРЕПЕР, ще започнат вътрешни преговори. Окончателното решение ще зависи от пленарния вот в Европарламента и от Съвета на ЕС, в който участват министрите на правосъдието. Това означава, че до изтичането на мандата на този Европарламент в края на май ще се знае името на първия европейски главен прокурор, пише Сега.

 

Заядливи въпроси към Кьовеши  задаваха само няколко румънски депутати, на които тя отговори сдържано и достойно, докато повечето евродепутати от други държави й изразяваха възхита от смелостта срещу политическия натиск в родината й.

 

Нейният конкурент германският депутат Андрес Ритер, който по жребий говори първи, бе запитан как гледа на очернящата кампания срещу нея в Румъния. "Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост", заяви той.

 

Френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, когото посланиците на държавите от ЕС (КОРЕПЕР) класираха на първо място миналата сряда в таен вот, разочарова някои евродепутати, като настояваше, че главният прокурор на ЕС трябва да бъде и дипломат, за да намира общ език с правителствата на страните членки. Той бе подложен на много въпроси как ще запази при това положение независимостта си от политически натиск и от отговорите му се разбра, че се чувства независим от изпълнителната власт едва от 6 години, защото до 2013 г. френското Министерство на правосъдието е имало право да дава инструкции на прокуратурата по конкретни дела.

 

За разлика от него  Кьовеши представи статистика как за пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията е пратила през съда в затвора министри, депутати, магистрати и други висши функционери от различни партии, като повдигнатите от нея обвинения са довели до отнемане на имущество за над 3 милиарда евро. Що се отнася до борбата с измамите с еврофондове, другите двама кандидати едва успяха да си спомнят по няколко дела, в които са участвали, докато румънката каза, че е имала повече от 2000 такива дела, съобщава Сега.

 

 Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3577 |26.02.2019 Изслушват Кьовеши в ЕП за поста европейски главен прокурор . 12| 7014 |23.02.2019 България е гласувала против Кьовеши за европейски главен прокурор . 4| 4009 |18.02.2019 Пак убийство в Нови Искър: Военен отне живота на родителите си, баба си и брат си . 9| 3863 |17.02.2019 Даниел Вълчев: Основният проблем на вота са манипулацията и подменените резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ