Реклама / Ads
6| 4502 |22.06.2010 НОВИНИ

Класираха най-неуспешните държави, 126-и сме

.
Карта на неуспешните Източник: Foreign Policy
България е на 126-то място в света в списъка на най-нестабилните страни. Класацията е дело на авторитетното издание Foreign Policy и Фонда за мир (The Fund for Peace). Миналата нощ те публикуваха рейтингите на отделните държави, което е най-мащабното изследване в света, известно като Failed States Index или буквално „Рейтинг на неуспешните държави”.
 

Компания в класацията ни правят Монголия и Румъния. Намираме се в т.нар. „пясъчна” зона, която маркира страните, които са на границата между опасните и стабилните страни. Тринидад и Тобаго, Албания, Гана, Южна Африка и Гренада също са в нашата група. От зоната на сравнително стабилните държани ни делят само три места. Там са вече Словакия, Унгария, Чехия, Полша, Уругвай, Чили, Словения, Гърция, Литва, Латвия, Естония, Германия, Англия, САЩ, Португалия, САЩ.

Най-мракобесните страни са Сомалия, Чад и Судан. Плътно до тях са Конго, Афганистан, Ирак, Зимбабве, Пакистан и Централната африканска република.
Сомалия е „отличник” заради гражданската война и пиратите, които застрашават мира в региона. За държавите в тази зона се използват определенията „хаос” и „беззаконие”.
Русия е в нашатга "пясъчна" зона, но заема неособено престижното 80-то място. През 2009 г. е заемала 71-о. В по-добри позиции от нея вече са Украйна и Казахстан.

Норвегия, Финландия и Швеция са най-благополучните и стабилните политически държави. До тях са Ирландия, Австралия, Дания, Швейцария, Нова Зеландия, Австрия и Люксембург.

Класацията обхваща 177 страни. Степента на стабилност се определя по 12 социални, икономически, политически и военни показатели, на основата на данни от над 90 000 информационни източника. За първи път подобен рейтинг бе публикуван през 2005 г. и оттогава се обявява всяка година.

Failed States Index е рейтинг, по който най-големите компании в света се ориентират н кои страни да инвестират и да разгръщат свои проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5044 |21.06.2010 Режат яко в здравното ведомство . 7| 6015 |21.06.2010 Бомбен “коктейл” за кръчма на Лучано . 17| 17699 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads