Реклама / Ads
29| 31029 |16.12.2019 ИНТЕРВЮ

Клеър Дейли: Арогантността на Иван Гешев показа, че се мисли за непобедим, но такива се провалят

.
Клеър Дейли
Разочароваща е арогантността в държанието на г-н Иван Гешев и липсата на желание да се справи с легитимни проблеми. Агресивното и арогантно отхвърляне на въпроси с мотива „чували сме това преди“, алармира, че това е човек, който е свикнал да си проправя път по неговия си начин. Но никой не е непобедим, а тези, които се мислят за такива, се провалят.
 

Това каза пред Фрог Нюз евродепутатът от Ирландия  Клеър Дейли*, станала известна у нас с острите си въпроси към Иван Гешев в ЕП. Ето какво още каза тя:

 

Г-жо Дейли, във Вашите въпроси  в ЕП към новоизбрания главен прокурор на България, г-н Иван Гешев, Вие попитахте за някои много сериозни и скандални теми. В България те се игнорират от правителството и прокуратурата. Освен това медиите, които се опитват да поискат информация по тези въпроси, получават "специално" внимание от прокуратурата. Много хора тук дори се изненадаха, че тези теми, свързани с корупция и злоупотреба с власт, са наблюдавни от евродепутати от различни националности. Какво провокира интереса Ви към случващото се наскоро в България?


Започнах да се интересувам от България в резултат на случилото се  на ирландци, които са си купили имоти в „Сънсет Резорт Поморие“ („Sunset Resort Pomоrie“) преди повече от десет години. Разработчикът на сайта на компанията - г-н Боян Бонев,  се отнасяше с тях ужасно, както и към английски, руски и други собственици на жилища. Използвайки контрола си върху сметките за електроенергия и вода, той ги изнудваше за такси за управление. Ако хората започнат да задават въпроси или не плащат, той прекъсва доставките им. Това не са заможни хора. Те имат дълга ваканция от четири седмици, която са искали да прекарат в България, но за тях е трудно да се борят с тези проблеми от далеч. Години наред те водят съдебни битки. Ако имат възможност да се занимават с делата, обикновено ги печелят, но след това правилата се променят - или компанията променя името си, или просто не си прави труда да им плати. Чрез участието си в проследяването на такива случаи научих, че това не е необичайна практика за България. Научих също много за ограничаването на медийната свободи в страната ви. Ако хората не могат да получат справедливост в една държава-членка на ЕС, тогава тази държавата трябва да бъде във фокуса на вниманието на всички европейски граждани. Също така съм наясно, че българи са експлоатирани безмилостно от ирландци, както и че българи, които идват в Ирландия да работят не получават заслуженото заплащане или договорените условия.






Има ли практика в комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) да се провеждат подобни срещи, презентации и дискусии, при отсъствие на съответния главен прокурор на страната, в случая - г-н Цацаров?


Това беше другото, което  ме впечатли. Това бе странна среща. Аз съм нова в Европейския парламент, така че не знам дали това е типично. Но това, което знам е, че за да се проведе изслушване на тема „Борба с организираната престъпност и корупцията в Европа“, може да се направи избор от 28 държави-членки, както и много, много организации, които могат да бъдат поканени. Това което ние имахме обаче бе един малък състав, който включваше един човек, срещу когото има сериозни обвинения за корупция и протести срещу назначаването му. Това бе крайно странно. Беше като опит да се пречисти този индивид. Българските граждани вярват, че Европейският парламент пренебрегва техните опасения.

 

Какви бяха вашите очаквания от представянето на г-н Гешев?

 

Представянето му беше, каквото очаквах - той каза на хората каквото той иска те да чуят: колко много България се справя с корупцията, как е на правилния път, но липсваше дълбочина. Фактът, че той можеше, но не отговори на въпросите, наистина подкопа неговото изложение.


Как се почувствахте след неговите „неприемливи“ отговори?

 

По-решена да науча повече за случващото се в България. Бях разочарована, че присъствието му засенчи участието на няколко отлични оратори, които бяха там, но се радвам, че го видях в действие. Проличаха арогантността в държанието му и липсата на желание да се справи с легитимни проблеми. По-скоро бих казала, че агресивното и арогантно отхвърляне на въпросите с мотива „ние сме чували всичко това преди“, алармира, че това е човек, който е свикнал да си проправя път но неговия си начин. Но никой не е непобедим, а тези, които смятат, че са, се провалят.  Фактът, че той не отговори, ми показа, че определено има въпроси, на които трябва да се търсят отговори и аз ще намеря други пътища за намиране на отговори.






Имаше ли коментари между Вас и Вашите колеги в LIBE по темата? Какво е тяхното мнение и / или оценка на цялостното представяне на г-н Гешев и по-специално на неговите отговори?

 

Разговарях с редица мои колеги след това. Те нямаха представа за тези теми преди изслушването, но в резултат на участието на г-н Гешев в това заседание се пробудиха за случващото се. Сега той е в радара на редица членове на парламента, които никога досега не бяха чували за него, но сега, когато вече го познават, ще го следят. Това се отрази и върху българските евродепутати от различните политическите групи, редица от които много се зарадваха да чуят други колеги да говорят и да се интересуват от тяхната страна.


Споделихте с нас намерението си да продължите да търсите отговори на вашите въпроси към г-н Гешев. Как възнамерявате да направите това и можем ли да се надяваме на публичност?


Аз все още изучавам Европейския парламент, така че не знам напълно. Въпреки това прекарах 8 години в парламента на Ирландия. Както аз, така и мой колега, който сега също е нов евродепутат, бяха много известни с това, че използваха позициите си, за да внесат промени и отчетност. Успяхме да сменим ръководството на нашите полицейски сили и министъра на правосъдието два пъти в резултат на работата си с податели на сигнали. След няколко години работа, с търпение и изобличаване на неправомерни действия и корупция, предизвикахме оставки и тотална промяна в начина на организация на работата на полицията.






Това, което сега знам е само, че ще търсим начини, както и, че ще сме в Европейския парламент за дълго време. Много ще се радваме да работим с всички българи, които искат да ни дадат информация. Ще използваме нашите позиции, за да помогнем за публичност на тази информация. Информацията е власт и когато въоръжавате гражданите с нея, тя е много мощна. Тя е най-голямата опасност за властта.

 

Интервю на Диана Йонкова

 

* На английски език може да намерите интервюто ТУК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9883 |16.12.2019 Clare Daly: Ivan Geshev's arrogance has shown that he thinks he is invincible, but such people fail . 15| 34066 |13.12.2019 Ген. Румен Миланов: Шефът на Авиоотряд 28 разбира от самолети толкова, колкото да се вози на тях . 8| 15314 |12.12.2019 Доц. Ана Кочева: Хартата за македонския език е манипулативен документ, който обслужва политически интереси . 11| 26972 |10.12.2019 Стоян Тончев: В Саудитска Арабия е арестуван човек от фирмата, която изгражда българската част на „Турски поток“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads