Реклама / Ads
1| 4799 |18.08.2010 НОВИНИ

Клетки за пушачи в заведенията от септември

.
Нови изисквания за вентилацията гарантират свеж въздух дори в помещенията за цигари.
 

До края на месеца собствениците на заведения трябва да са изградили специални изолатори, в които да отделят пушачите от останалите клиенти, пише Монитор. Причината е, че от началото на септември из цялата страна ще плъзнат здравни инспектори, които ще следят за спазването на новия режим за пушене на обществени места и ще пишат актове до 1500 лв., научи „Монитор”. Той влезе в сила още на 2 юни, веднага след приемането на промените в Закона за здравето, които отмениха тоталното вето върху цигарите. Досега обаче нито една кръчма не е съобразена с изискванията.

Депутатите пък дадоха срок на правителството да одобри в допълнение на закона наредба за правилата за димене до три месеца след влизането в сила на гласуваните от тях поправки, които изтичат на 2 септември. Тя беше публикувана на интернет страницата на здравното министерство преди броени дни и вероятно ще бъде приета от кабинета още на първото му заседание след ваканцията на 26 август. Зам. главният санитарен инспектор Снежана Алтънова призна пред „Монитор”, че разписаните в Закона за здравето изисквания, според които големите заведения трябва да отделят пушачите в клетки със затварящи се врати, а малките под 50 квадрата да избират дали навсякъде в тях да се дими или да има пълна забрана за цигари, все още не се спазват. По думите на Алтънова всички чакат приемането на вече готовата наредба, която ще избистри новите правила за пушене. Веднага щом това се случи, контролните органи щели да пуснат свои хора, които да следят за нарушения. Според зам. главния инспектор е нужен известен период, за да се приведат ресторантите, баровете и кафенета в съответствие с нормите в закона. Алтънова уточни, че за всяка област спазването им ще се контролира от не по-малко от двама-трима инспектори, което прави около 80 души за цялата страна. Те ще следят също така дали се нарушава ветото за пускане на деца на местата, където пушенето е разрешено. Освен в изолаторите и малките заведения за пушачи пристрастените към тютюна ще могат да палят по цигара и в баровете и дискотеките на изцяло нощен режим на работа в хотелите, както и по летищата, гарите и в обществените сгради, но само в определени за целта помещения. Според разписаните в прясноизготвената наредба текстове специални табели ще насочват дали в заведението се пуши или не и ще посочват зоните, където това е разрешено. Надписи и символи със зачеркната цигара с диаметър от 10 см пък ще предупреждават, че на местата за пушене не се разрешава присъствието на лица под 18 години. Те ще бъдат придружени от телефон, на който ще се приемат сигнали за нарушения.

Нови строги изисквания към функционирането на вентилационните системи ще гарантират свеж въздух дори в изолаторите за пушачи. Според тях, за да се избегне образуването на димна завеса там, където се пуши, не трябва да се допуска спиране на отвеждащите навън дима вентилатори по никакъв начин, дори за секунда време. Светлинна сигнализация ще указва, че вентилацията работи. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6324 |13.08.2010 Пращат депутатите в изолатор за пушачи . 4| 5365 |07.08.2010 Депутати стягат барче за пушачи в парламента; взимат стаята на чистачите . 10| 4610 |21.05.2010 Заведенията за пушачи, забранени до 18 г . 5| 4990 |29.04.2010 Депутати-пушачи бранят правото си да бълват дим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads