Реклама / Ads
13| 7289 |03.11.2014 НОВИНИ

Клиенти зоват прокуратурата да спре беззакония в ТБ "Виктория"

.
Отчаяни клиенти на ТБ "Виктория" искат прокуратурата да се намеси и да спре безобразията в банката, която както КТБ е под специален надзор. Според тях продължава абсолютно незаконното разпродаване на кредитите. Сключват се необратими разпоредителни сделки, заради които може да стане невъзможно функционирането на банката. До момента няма публично оповестен план и мерки за спасяване на "Виктория" нито данни за нейното действително състояние.
 
Сред вложители и клиенти се говори, че Милена Йовчева, финансов директор на ТБ "Виктория" е започнала да прави обезценки. Това е силно обезпокоително, защото не е ясно по какви критерии се извършва подобна дейност и кой е оторизирал г-жа Йовчева. Вложителите припомнят също, че Милена Йовчева е съпруга на бившия вътрешен министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев. По негово време служители на ведомството участваха заедно с прокурори и следователи в безпрецедентното нахлуване в офиси, близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.
Не е вярно, че съпругата ми участва в обезценки. Информацията е невярна. Както не е вярно, че съм разпореждал участие на служители в акции, свързани с офиси на Цветан Василев. Това са били действия, ръководени от прокуратурата, заяви пред Фрог нюз бившият вице-премиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Негови подчинени изпълниха и арестите на тримата обвинени в подготовка на убийство на Делян Пеевски, които съдът пусна на свобода пораи липса на каквото и да било доказателство. Според вложители на Йовчева бил обещан висок пост в БНБ лично от управителя Иван Искров и след оповестяване на решението за КТБ и ТБ "Виктория" тя щяла да се премести в Националната банка.

Шеф на "Човешки ресурси" във "Виктория" пък била Вероника Плевнелиева, първата съпруга на президента Росен Плевнелиев.

 

Категоричното мнение на експертите е, че продажбата на кредити е нагло погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ), защото това е ликвидационна, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката.  Такова решение обаче няма. Затова прокуратурата трябва незабано да започне проверка на квесторите на ТБ „Виктория“, които се държат като синдици. Те нямат ликвидационни пълномощия.

 

Управлението на кредити, вкл. редукция, предоговаряне, новиране, разсрочване и дори прекратяване без предизвестие на неизгодни договори, се правят при процедура по несъстоятелност или ликвидация, с цел осребряване и предстоящо удовлетворяване на кредитори по поредността на привилегиите. В случая обаче очевидно е, че тайно се извършва ликвидационно осребряване, жалват се клиенти и зоват държавното обвинение да се намеси и да спре погазването на закона.

 

Те апелират също, докато не е късно БНБ да вземе решение не за фалит и отнемане на лиценза, а дяловото участие на ТБ „Виктория“ да се прехвърли към друга банка. БНБ и прокуратурата да се произнесат и по повод безобразията, извършвани от квесторите в ТБ "Виктория".

 

ТБ "Виктория" е малка в сравнение с КТБ, но проблемите на вложителите и клиентите също се нарушават, а за тях никой не говори. БНБ бяга от отговорност и прехвърля топката на политиците. Те пък шикалкавят, защото някои от тях са обвързани с бизнес и кредити, които не могат да възстановят в договорените срокове и искат фалит на КТБ, а също и на ТБ "Виктория", смята Веселин Димитров, който е клиент на "Виктория". Той припомня, че именно БНБ е дала разрешение на КТБ да придобие ТБ "Виктория" (предишна "Креди Агрикол") със заключението, че КТБ е в добро състояние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6199 |20.10.2014 Кюстендил и Дупница зоват Местан на среща по казуса "бат‘ Сали" . 2| 6699 |20.10.2014 Прокуратурата най-после се зае с полицайката от 4-то РПУ . 3| 4533 |20.10.2014 Прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци . 64| 10357 |19.10.2014 Филчев: Костов, конски доктор и адвокат без дела хулят прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads