Реклама / Ads
1| 4113 |27.04.2019 НОВИНИ

Климатичните промени - акцент на европейските избори

.
С наближаването на европейските избори в края на май, една тема започва да придобива все по-голяма популярност. Става въпрос за климатичните промени. Масовите протести на екоактивисти през последните седмици нагледно демонстрираха това.
 

16-годишната Грета Тунберг се превърна в истинска сензация. Тя даде началото на едно глобално движение, призоваващо за повече усилия в борбата с климатичните промени. Протестите в цяла Европа показаха, че това е една от най-важните теми преди изборите за Европарламент. Политиците са наясно с това.

 

Това е социална революция, тя вече започна. Уважаеми колеги, ние трябва да бъдем част от нея”, посочи евродепутатът Удо Булман.

 

„Преди, останалите партии казваха: "Няма нужда да правим каквото и да е, никой не се вълнува от темата за климатичните промени". Оказа се, че много хора се вълнуват, особено младите”, смята и друг евродепутат – Ска Келер, цитира bTV.

 

Европейският съюз си е поставил амбициозната цел до 2050 година да спре отделянето на вредни емисии. Но не всички страни са съгласни. Сред тях е Полша, където въглищата осигуряват около 80 процента от електроенергията.

 

Добивът на въглища е начин на живот в Силезия. Повечето миньори живеят именно тук. Сред тях е Войтек.

„Почти никой, който работи това, не си харесва работата. Тя е много тежка, но поне е стабилна”, споделя Войтек.

 

В Полша, въглищата са със статут на национално съкровище. Те са считани за ключа към енергийната независимост на страната. В тази индустрия работят около 100 000 души. Въпреки трудностите, пред които се изправя всеки ден, Войтек не иска да сменя работата си.

 

Благодарение на въглищата в Силезия Полша успя да се възстанови след Втората световна война, казва той.

 

Един от основните проблеми е, че 19 милиона поляци се отопляват на въглища. В резултат, въздухът в страната е много мръсен и предизвиква здравословни проблеми за хората.

 

На фона на продължаващите протести на екоактивисти, едно нещо е ясно – предстоящите избори ще определят посоката, в която ще поеме борбата с климатичните промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4542 |23.04.2019 Парламентът ще гласува промени в закона за отбраната . 1| 4062 |18.04.2019 Депутати гледат промените в Кодекса за социално осигуряване . 1| 3799 |15.04.2019 Обсъждат промени в наредбата за медицинската експертиза . 3| 3957 |12.04.2019 НСТС ще обсъди промени в Закона за социално подпомагане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads