Реклама / Ads
11| 5655 |15.10.2013 НОВИНИ

Клисарова се бори за 4% от БВП за образование

.
Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова Източник: Булфото
Децата на бежанците ще учат задължително 6 месеца български език и след това ще могат да бъдат записани в училище.
 

Това заяви просветният министър Анелия Клисарова в сутрешния блок на БНТ.

Професионалното образоване вече е доказало своето значение за борбата с младежката безработица. Там, където има дуална система, младежката безработица е най-малка, коментира още Клисарва. Тя обясни, че в момента се правят анализи заедно със Стопанската камара за търсенето на различни професионалисти и това, което предлага образованието в страната.

Няма елитни или неелитни училища. Всички училища трябва да са добри и това е нашата амбиция, заяви Анелия Клисарова.

Искаме да променим и Наредба № 5, която да подобри кариерното развитие на учителите, те да могат да повишат квалификацията си с изпит, а не с години стаж, каза още министър Клисарова. Тя обясни, че младите учители щ бъдат стимулирани и с така наречените социални пакети.

По думите на професор Клисарова за тази година учителските заплатите няма да се повишават. Увеличение може да има догодина, в зависимост от това как ще се разпредели бюджетът за 2014-а. Министерството слага фокус особено към отдалечените училища и тези с деца със специални потребности, където, според министъра, учителите там също трябва да получат достойно заплащане.

4% от БВП - за това се бори ведомството, тъй като образоването е приоритет в програмата на правителството, стана ясно още от думите на образователния министър.

Министерството на образованието предвижда оптимизиране на делегираните бюджети, но не и на образователната програма по литература. Ботев няма да отпадне, потвърди Клисарова.

Министърът обясни още и участието на образователното ведомство в хуманитарната помощ към бежанците от Сирия. По думите й, децата на бежанците ще бъдат интегрирани в българските училища. Условието е 6 месеца да изучават български език в интеграционните центрове за имигранти.

Когато родителите са тука, те трябва да декларират желание за това, но когато ги няма, процедурата е малко по-трудна, уточни министър Анелия Клисарова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6160 |14.10.2013 Виктор Вълков: Станишев и Борисов трябва да си влязат в обувките . 131| 6923 |14.10.2013 Станишев: Моята кауза е да отърся България от ГЕРБ и Борисов . 18| 5650 |14.10.2013 Сл. Бинев: Рекламен агент на кабинета Орешарски е Борисов . 36| 8476 |13.10.2013 Магдалена Ташева: Борисов е в абстиненция, 10 г. се друса с власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads