Реклама / Ads
17| 7968 |08.06.2013 НОВИНИ

Клисарова обмисля премахване на делегираните бюджети

.
Oбразователният министър Анелия Клисарова Източник: Булфото
Финансирането на училищата трябва да е свързано с качеството и затова ще се работи по промяна на модела. На 16-о място сме от 46 страни по средно образование в Европа. Това не е задоволително и затова веднага ще се заемем със Закона за образованието.
 

Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова пред ТВ7. Сред другите й идеи са по-тясно обвързване на образованието с бизнеса, както и увеличаване на държавната поръчка за учителски профили в университетите.

Тя добави, че няма възможност за предучилищно обучение за 4 – годишните. Министърът засега се е отказала и от идеята за вкарване на 4-годишните деца в училище. „4-годишните не са готови. Нека поиграят. Нямаме нито организацията, ниго финансовия ресурс, нито места в детските градини, за да реализираме тази цел. Нека да обхванем поне 5 и 6 – годишните", каза Клисарова.

„Трябва да имаме т. нар. принадена стойност в образованието", обясни Клисарова. Тя съобщи, че пилотно с новия модел ще се експериментира с учениците от 4 до 7 клас. „В 4 клас имаме външно оценяване, вижда се нивото на ученика, в 7 клас отново имаме външно оценяване. Трябва да има подобряване на качеството", обясни министърът.

По думите й външното оценяване ще получи много повече функции и дори може да бъде създаден национален инспекторат с контрольори и учители, които да се занимават с това. Клисарова обясни, че целта е да бъдат разделени контрола от организацията на обучението.

Има мъртви души, записани деца в първи клас, които не ходят на училище, но ги водят за да се получават пари пo делегираните бюджети. Затова ще променим модела. Ще се заложи на външното оценяване в различни класове и от това ще зависи колко пари ще получи училището, твърди министърът. Законът за началното и средно образование ще бъде първият й приоритет.

Втората стъпка на Клисарова ще бъде свързана с професионалното образование. Според нея в професионалните училища и университетите трябва има много повече знания на място - „било в завода, било в предприятието".

Друг приоритет на образователния министър е засилването на учителския профил в университетите. Причината е, че по думите й от тази до 2015 г. ще се пенсионират 6000 учители, което е проблем за системата, особено при желанието да се мине на целодневно обучение. Според Клисарова трябва да има по-голяма държавна поръчка за студентите с учителски профил, които да имат ниска или никаква такса и широка възможност за получаване на стипендии. Обратно на това в професиите, където има пренасищане, държавната поръчка ще бъде много малко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5784 |04.06.2013 Клисарова: За майчиния език няма да има нов регламент . 47| 7795 |29.05.2013 А. Клисарова: Не може да забраним да се изучава турски език . 6| 4971 |14.02.2013 КЗП обмисля искове срещу ЕРП-та за неравностойни клаузи . 36| 5248 |21.01.2013 Прокуратурата обмисля обвинения за биячите на Октай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads