Реклама / Ads
21| 4975 |05.11.2013 НОВИНИ

Клисарова се срещна със студентите

.
Анелия Клисарова Източник: Булфото
Министърът на образованието Анелия Клисарова все пак се срещна със студентите, но не и с „раннобудните”. Те така и не се появиха. На насрочената за днес среща присъстваха само представители на Студентските съвети, които не подкрепят окупациите във висшите учебни заведения.
 

„Въпреки различията в позициите, всички са единодушни, че трябва да има реформи", заяви Клисарова след срещата и представи Стратегията за развитие на висшето образование.

След официално отправената покана за среща с протестиращите младежи и техния отказ, в понеделник от Министерството на образованието разпространиха официално съобщение, в което предвидената за 10 часа във вторник среща вече бе преформулирана в „диалог за бъдещето на висшето образование и за професионална реализация" на младите хора.

„Искам да чуя тяхното мнение, тъй като ни предстоят важни реформи във висшето образование. Очаквам младите хора - независимо от гражданската им позиция в момента, и се надявам да проведем конструктивен диалог за бъдещето на висшето образование и за тяхната професионална реализация", заявява проф. Клисарова.

„Приоритет на правителството и на Бюджет 2014 е образованието. Парите за образование през следващата година са увеличени със 100 милиона. Трябва да видим как да разпределим тези пари, за да има добри резултати", заяви на срещата за пореден път Анелия Клисарова. Тя представи и опорните точни на стратегията, която трябва да бъде приета до края на месец май догодина.

Стратегията на Просветното министерство за висшето образование има пет основни точки, върху които се проведе и дискусията със студентите:

Подобряване на достъпа до висшите училища и увеличаване на броя на завършилите висши училища; Подобряване качеството на образованието чрез повишаване на квалификацията на преподавателите и актуализация на учебните планове; Изграждане на устойчива връзка между университетите и бизнеса; Изграждане на интегрирана мрежа за изграждане на изследователска дейност. Трябва ли науката да се върне към университетите? Как да мотивираме младите хора да се върнат към научните изследвания; Модернизация и децентрализация на системата за финансиране и управление на висшите училища. Студентките общежития и такси, както и финансирането.

Зам.-председателят на Националното представителство на студентските (НПСС) съвети Иван Потуев, който предложи връзката с бизнеса да бъде свързана и с регионалното развитие и с отраслите, които се развиват в даден регион.

След продължително заседание НПСС излезе в неделя с декларация в подкрепа на протестите, но против окупацията. Ден по-късно председателят на организацията Ангел Георгиев се обяви против политизирането на протеста, въпреки че самият той беше лидер на група студенти, които през февруари потърсиха представителството на Христо Стоичков за участие в предстоящите избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6053 |05.11.2013 „Раннобудните студенти” отказаха на Клисарова . 19| 5690 |04.11.2013 Студентите-окупатори направиха национален щаб . 14| 5256 |03.11.2013 Студентите дават дарените им 500 лева за Вики . 24| 5806 |03.11.2013 Стати Статев оправда гоненето на студентите с авария в УНСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads