Реклама / Ads
12| 5743 |22.11.2013 НОВИНИ

Клисарова: Връща се "държавната поръчка" в образованието

.
Трябва да модернизираме българското образование, като запазим обаче добрите традиции. Това заяви пред ТВ7 министърът на образованието Анелия Клисарова, коментирайки внесената вчера в парламента стратегия за развитие на образователната система.
 

В предложенията фигурира и такова, според което трябва да бъдат създадени бордове за управление на ВУЗ-овете, 70% от членовете, на които да се назначават от държавата, а 30 да са от въпросния университет. Ректорите въстанаха срещу тази точка, тъй като съзряха в нея опит да се посегне върху автономията на ВУЗ-овете.

Клисарова поясни, че стратегията са предложени три европейски модела за управление на висшите училища и това е само един от тях, като не е задължително той да бъде избран като окончателен. Идеята е била да се подпомогнат ВУЗ-воете със специалисти, които да помагат с финансовото управление. Тя обаче е категорична, че не държи твърдо на тази идея.

Улесняване на достъпа до висше образование - това е заложено като основна цел в стратегията, предложена от МОН. Това е световна тенденция и се налага, тъй като държавата си е поставила за цел увеличение на висшистите с до 35-40%. 
Голяма част от младите хора не учат висше образование поради бедност, обясни проф. Клисарова. Целта на държавата е да намери начин да ги подпомогне със стипендии, кредити и чрез други способи, за да могат те да получат по-добри шансове за развитие. 

Повишаване качеството на висшето образование ще бъде основна цел на стратегията. Няколко са стъпките, които МОН предвижда в тази посока - ВУЗ-овете ще подлежат на преакредитация, ще бъдат фиксирани броят на преподавателите спрямо този на студентите и финансовите механизми.

Показателите за качеството, определени от просветното ведомство са разпределени в три основни групи академични, научни и реализация на пазара на труда. По тях ще бъдат класирани всички ВУЗ-ове у нас. Колко то тях няма да отговорят на критериите, ще стане ясно след провеждане на национално проучване по темата. Проф. Клисарова обаче е категорична, че висши училища няма да бъдат затваряни - те ще бъдат профилирани. Има шанс да се върне т. нар. "държавна поръчка", потвърди още образователният министър.

Стратегията за отпадналите в основното образование - eдва около 10% от тези деца обаче излизат от системата на училищата поради нисък успех. Най-голям е делът на напусналите по семейни и социални причини и на тези, заминали в чужбина. 

Относно искането на студентите за оставка на правителството, министър Клисарова обясни, че вратите на министерството са отворени за младите хора. Тя е на мнение, че стратегията за развитието на образованието, трябва да бъде съгласувана с тях на всяка цена, тъй като тя не е приоритет само на МОН, а и на цялата страна. Тя призова студентите да съставят работна група, която да даде предложения, които да бъдат вписани в стратегията на министерството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8066 |19.11.2013 Орешарски: Връщаме ДОД на хората с минимално заплащане . 8| 6057 |18.11.2013 Проф. Иван Илчев връща студентите в аулите . 34| 5054 |13.11.2013 Вигенин: 5 месеца гоним бесовете, те все се връщат, за да тормозят България . 17| 5459 |11.11.2013 Златанова предупреди: Ще връщаме пари по "Околна среда" заради ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads