Реклама / Ads
1| 4462 |25.10.2016 НОВИНИ

Кметът на Дуисбург заменя наши роми за сирийци

.
На драго сърце бих приел двойно повече сирийци, ако в замяна можех да се отърва от няколко източноевропейци”, казва кметът на Дуисбург по адрес на ромите от България и Румъния. Градът вече е намерил начин да ги прогони, съобщава Дойче веле.
 
Дуисбургският квартал Марксло със сигурност не е сред най-добрите места за живеене в Германия, пише германският вестник "Ди Велт" в началото на обширен репортаж, озаглавен "Безскрупулните методи на Дуисбург срещу ромите". Авторът Щефан Лаурин разказва, че преди в тази част на Дуисбург са живели предимно турски гастарбайтери и техните семейства. Днес обаче в града се заселват все повече български и румънски роми. "Тук всичко си беше наред - до момента, когато пристигнаха ромите", оплаква се пред репортера един възрастен турчин, който е в Германия от 35 години.

Междувременно в Дуисбург живеят около 13 000 роми от България и Румъния. Много от тях - в квартал Марксло. "Те разрушиха напълно двора на къщата на Хенриетенщрасе №7", разказва възрастният турчин. А преди броени седмици градските служби източили над 100 литра старо моторно масло от оточната тръба на сградата.

 

Изхвърлени на улицата

Няколко метра по-нататък, на Хагедорнщрасе, местните власти опразнили две къщи, тъй като пребиваването в тях било твърде опасно. Кабелите били прекарани толкова хаотично, че всеки момент в къщата можело да избухне пожар. От репортажа на "Ди Велт" научаваме, че градските власти вече са опразнили поне десет къщи и две жилища, които са били обитавани от български и румънски роми. Пребиваването в тези сгради било опасно за живота, гласи аргументът на Дуисбург.

 

През последните дни подходът на градските власти предизвиква все повече критики. "Със сигурност много сгради са наистина опасни, но не можеш да решиш проблема, като просто изхвърлиш хората на улицата", възмущава се пастор Оливер от католическата черква в Марксло. Междувременно Социалният център към църквата е подслонил едно от семействата, които са били изгонени от квартирата си в началото на месеца. "Българите ми разказаха, че са опразнили къщата им посред нощ. Извъднъж се оказали на улицата, заедно с малките си деца", казва пасторът пред "Ди Велт". "Всеки един човек - независимо от коя държава идва - е длъжен сам да си намери жилище. Ние правим много в името на интеграцията, но не желаем и няма да разработваме жилищен план за тези хора", гласи красноречивият коментар на кмета на Дуисбург Зьорен Линк.

 

Според местен политик от Дуисбург, пожелал анонимност, кметът искал просто да накара българите и румънците да се почувстват неуютно в града и да го напуснат, пише "Ди Велт" и припомня, че през миналата година, по време на една конференция, посветена на бежанския проблем, Линк казал следното: "На драго сърце бих приел двойно повече сирийци, ако в замяна можех да се отърва от няколко източноевропейци". Явно това послание вече е стигнало до градските власти, коментира изданието.

 

Авторът на статията отправя поглед и към близкия Дортмунд, който също се бори с проблема с мизерните сгради, населявани от български и румънски роми. И там тристайни жилища били обитавани от по 9 души, които плащали по 100 евро на легло. Или по-точно - на матрак. Градът опразнил опасните сгради, но не оставил хората на улицата. Властите откупили къщите, ремонтирали ги и ги отдали под наем - отчасти на български и румънски роми, пише авторът на статията.

 

"Като в румънски гета"

На темата обръщат внимание и други германски медии. "ВАЦ" посочва, че редица свидетели на опразването на жилища и къщи в Дуисбург са подали оплаквания заради грубия подход на силите на реда, които извеждали хората от квартирите им посред нощ. А "Хъфингтън Пост" цитира едно скорошно изказване на Торстен Клуте, държавен секретар по въпросите на интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, който коментира ситуацията в дуисбургския Марксло така: "В този квартал някои хора живеят като в румънски гета".

 

Във форумите под статиите по темата откриваме многобройни коментари на читатели. "Мислех си, че ромите нямат право на престой в Германия, защото не идват от региони, където се води война", пише читател на "Фокус". Друг коментиращ разяснява, че българските и румънските роми са граждани на държави-членки на ЕС, което им дава пълното право на свободно придвижване в Общността. "По телевизията показаха как си изхвърлят боклука директно на улицата. От прозореца! Явно изисква големи усилия да се разходиш до кофата за боклук", възмущава се друг читател. А човек, коментиращ под името Армин Пойкер, пише: "Разбирам, че тази народностна група не е особено обичана. Но пък да предпочетеш сирийци вместо източноевропейци ми се струва малко обезпокоително". Друг читател смята, че ромите идват най-вече заради социалните плащания: "В Германия човек много лесно може да вземе детски надбавки дори за деца, които не съществуват. В Румъния например можеш да си изкараш фалшив акт за раждане срещу 1 400 евро".

(Deutsche Welle)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3481 |20.10.2016 Кметът на Бургас за бежански център в града: Не, не и не! . 2| 3692 |12.10.2016 Кметът-изнасилвач бил готов да се извини на родителите на момичето . 0| 3431 |20.09.2016 Кметът на Перущица на свобода срещу 10 бона . 0| 3682 |13.09.2016 Общинар: Кметът на ДСБ е ощетил с 30 000 лв. Перущица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads