Реклама / Ads
9| 7000 |23.01.2012 НОВИНИ

Кметът на Кърджали в далавера за 5 млн.лв.

.
Хасан Азис
Групата на общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали е внесла искане кметът от ДПС Хасан Азис да предостави пълната документация по кредита за пазара на прозводителите, договора с „Алианц банк” и погасителния план, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.
 

 

Причина за това е банка “Алианц”, която финансира изграждането на „прословутия” „Пазар на производителите” в Кърджали и е обявила за предсрочно изискуем отпуснатия на дружеството кредит, който в момента надхвърля 5 млн. лева, заедно с главницата, натрупаните лихви и издадената по него общинска гаранция. 

Съветниците от ГЕРБ показаха документи, от които се вижда, че банката е дала на общината срок до 21 декември да представи общинска или друга банкова гаранция по заема. В противен случай ще го обяви за предсрочно изискуем, считано от 22-ри, и ще очаква доброволното му погасяване в пълен размер до една седмица. 

Ако това не стане, ще пристъпи към принудително изпълнение. Само за периода 1 - 21 декември 2011 г по кредита са начислени наказателни лихви в размер на 16,9 хиляди лева.

Кметът Хасан Азис обаче е укрил тези обстоятелства от Общинския съвет, обявиха днес на пресконференция съветници от ГЕРБ. Според местния лидер Илия Илиев това е явна проява на безстопанственост от негова страна, а провеждането на обществено обсъждане за обезпечаването на кредита е закъсняло и напълно безсмислено. 

“Оттук нататък във всеки едни момент банката може да предяви претенции към имота и да го извади за публична продан”, обясни съветникът адв. Николай Маргаритов. 

По думите на икономиста Огнян Иванов, също съветник от групата на ГЕРБ, процедурите по предсрочната изискуемост на кредита ще го оскъпят поне с още 20 на сто. 

Според адвокат Маргаритов единственият изход е да се търси извънсъдебно споразумение с кредитора. За сключването му обаче е необходимо решение на общинския съвет. 

“Настояваме за пълна прозрачност около ситуацията с пазара, той е пример за престъпно бездействие, управленско безхаберие и лош мениджмънт”, обобщи народният представител Цвета Караянчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5146 |12.12.2011 Кметът на Сливен отсвири фирми, близки до Лечков . 4| 5352 |05.12.2011 Вторият човек в ДПС-Кърджали хвърли оставка . 6| 5047 |04.12.2011 Спорът в ДПС- Кърджали доведе до оставки . 69| 7470 |23.11.2011 Доган посочи бивш майор от ДС за нов лидер на Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads