Реклама / Ads
0| 5004 |26.06.2009 НОВИНИ

Кметът на Несебър нападна Слънчев бряг и КФН

.
Кметът на Несебър Николай Димитров се включи в спора за инфраструктурата на Слънчев бряг. Това стана ясно от декларация, изпратена до няколко медии. Тя обаче не е подписана от него, а от пресцентъра на общината.
 
Според въпросния текст градоначалникът смятал, че частните акционери в „Слънчев бряг” АД се опитват да продадат инфраструктурата на курорта на община Несебър. Общината обаче не искала.

Тази позиция на кмета е известна отдавна, но той я повтаря сега, за да подкрепи министъра на икономиката Петър Димитров, който от известно време се опитва да прехвърли безвъзмездно алеи, паркове и други части от курорта на общината в Несебър. Двамата имат уговорка за тази сделка още преди време, но сега бързат да я реализират, преди да си е отишло сегашното правителство. Това заявиха пред Frognews.bg запознати с казуса.

В т.нар. „декларация” кметът предупреждава, че може да спре тока в най-големия български курорт заради споровете. Освен това той заявява още, че от чисто благородство и доброжелателност, общината се грижела за чистотата на комплекса.
Николай Димитров напада остро и Комисията за финансов надзор, която стопирала „подаръка”, който министерството на П. Димитров толкова упорито иска да направи на община Несебър. Според него КФН обслужвала нечии интереси. Кметът обаче не посочва чии.

В петък сутринта по бТВ се разгоря спор между министър Петър Димитров и председателя на Съвета на директорите на „Слънчев бряг” Младен Мутафчийски. Мутафчийски обясни, че е незаконно и неприемливо инфраструктурата, в която държавата е инвестирала милиони през годините, да се подарява предизборно. Той допълни, че дружеството е в процедура на приватизация и Агенцията по приватизация е тази, която може да проведе открита процедура по предлагането на въпросните активи.

Министърът от своя страна обвини дружеството, че не изпълнявало неговата заповед и не управлявало добре курорта. Кой знае защо той подкрепи твърдението си с пример с МОЛ във Варна, който струвал 150 млн евро.
Мутафчийски пък отвърна, че Димитров е автор на най-големите гафове в това правителство.

В събота трябва да се проведе общо събрание на „Слънчев бряг” АД.


Смешен плач за Слънчев бряг в странна „декларация”

(Отговор на „Слънчев бряг” АД)

Написаното в тази „декларация” на кмета Николай Димитров, е меко казано странно. Изложението уж е от името на кмета на община Несебър, но е подписано от Пресцентър на общината. Това само по себе си я превръща в правен абсурд.

Въпросният текст е несръчно упражнение по темата за инфраструктурата на курорта Слънчев бряг. В някакъв непонятен литературно-административен жанр се смесват вайкания, заклинания, вопли и лирични отклонения.
За да е пълна кашата, в писмените разсъждения се прави уговорка, че Община Несебър не е страна по спора дали да й се прехвърли безвъзмездно инфраструктурата на комплекса. Което логично предизвиква въпроса, а защо тогава е всичкият този шум?
Няма да коментираме неясното в жанрово отношение творение, само ще отбележим няколко основни неща. Правим го единствено, за да ограмотим авторите и се извиняваме предварително на читателите:

1. В цитирания застроителен план никъде не се споменава термина „публична държавна собственост”, както се твърди в „декларацията”. Записано е „частна собственост”. Трябва да се чете внимателно и бавно, а не да се пишат глупости;
2. Общината, от благородни подбуди, извършвала сметоизвозване в к.к. Слънчев бряг. Нищо подобно. Това е нейно задължение, а не благоволение и го прави срещу солидни суми от данъци и такси. Задължението не е лична или обществена заслуга.
3. Кметът заплашва да спре тока в курорта. Това е много сериозно нещо и всяко подобно намерение по същество е дискриминационна мярка. Община Несебър и кмета не са собственик и нямат право да се разпореждат по подобен начин. Дори ако при други обстоятелства, заради други причини се наложи подобно действие, то трябва да е предхождано от съответно писмено уведомление в указан срок.
4. В самодейното литературно творение се твърди още, че ръководството на „Слънчев бряг” АД било „несменяемо”. Поясняваме: сменяемо е, но по законов път и чрез законови процедури, а не чрез самоуправдство и заради нечие хрумване.
5. Били извършени незаконни застроявания в комплекса. Авторите би трябвало да знаят, че всеки един строеж в комплекса се реализира с разрешението именно на община Несебър. Няма друг начин.
6. Твърди се още, че се извършва и „авансово плащане на тока”. Няма такъв филм, драги автори. Това става след представяне на документ за изразходената електроенергия.

Споменаваме само малка част от неточностите в съчинението с твърде съмнителна автентичност. Допуснатите фактически и над трийсет граматически грешки ни навеждат на мисълта, че авторите или много подценяват обществото или са безсилни да сътворят нещо по-смислено.

Докато са проливали пот над творение, тъй непосилно за тях, премиерът Сергей Станишев посети Поморие, където заяви: „Морският туризъм е голямо богатство за цялата страна”. И още: „Държавата трябва да води такава инвестиционна политика, че животът да се променя към по-добро”.

Казва министър-председателят, но кой да слуша. Очевидно се налага да разтълкуваме неговите думи на писачите на окопна литература. Държавата е тази, която трябва да подпомага туризма, като по този начин дава рамо на всички българи, свързани с него. Което означава, ни повече, ни по-малко, правене на бизнес и защита на интереси при спазване на законите. Нещо, към което ръководството на „Слънчев бряг” АД в своята дейност винаги се е стремяло.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4712 |23.06.2009 Спряха сделката с инфаструктурата на Слънчев бряг . 63| 8097 |02.06.2009 „Атака” нападна с "педалчета" властта на Вола . 3| 8214 |28.05.2009 Жители на Поморие и Несебър учредиха сдружение "Чисто море" . 4| 5313 |16.05.2009 Кметът на Поморие: При провал на вота - преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads