Реклама / Ads
10| 5425 |02.04.2014 НОВИНИ

С кметове, охранители и застрахователи Йовчев бори престъпността

.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Охранителните фирми, местната власт и застрахователните компании заедно ще се борят с битовата престъпност. Това е една от дългосрочните мерки, предложени от МВР, които МС прие на днешното си заседание.
 

"Обърнахме особено внимание на проблема, тъй като през изминалата година случаите на регистрирана битова престъпност са близо 120 хиляди, като имаме високо ниво на латентната престъпност, т. е голяма част от престъпленията не са регистрирани", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседание на Министерски съвет.

Йовчев припомни, че са предприети мерки до настоящия момент. Сред тях са оперативно-издирвателната дейност, ефективната контролна среда, промяната в организацията на дейността на жандармерията и специализираните полицейски сили. "Ще разработим и по ред програми, които ще гарантират устойчиво и успешно противодействие", каза още вътрешният министър.

Йовчев съобщи, че по програмата за превенция на престъпността ще се осъществи контрол и наблюдение на рисковите групи и криминалния контингент. Предстои и разработване на програми за намаляване на риска, като в рамките на ГД "Криминална полиция" ще има структура, която ще се занимава с това.

По програмата за взаимодействие с гражданското общество е заложено привличането на нещатни сътрудници, защото това ще доведе до допълнителен ресурс за осигуряване на по-голяма сигурност.

МТСП също е разработило програма, която предвижда в райони с голям проблем с битовата престъпност, да бъдат назначени хора към съответната община, които ще имат спомагащи функции за противодействие.

"Програмата за интегритет на служителите в МВР предвижда основно да гарантираме това, че служителите ще бъдат съпричастни към целите на МВР, но реализирането на такава програма е изключително трудно и ще отнеме доста време", обясни Йовчев.

Тази програма предвижда изграждане на правила за кариерно развитие и система за персонална оценка на служителите, която да бъде справедлива и да обхваща всички аспекти, поясни министърът. Ще бъде въведено и диференцирано заплащане. Предстои да бъде изградена и ефективна контролна среда.

Част от мерките, които се обсъждат, предвиждат полицаите да минават тест с детектор на лъжата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6816 |26.03.2014 Властта бори безработицата с 5000 охранители . 6| 6588 |03.02.2014 МВР и частни охранители си стиснаха ръцете . 3| 5715 |11.12.2013 Шефът на СДВР: Застрахователи плащат откуп за откраднати коли . 32| 5698 |17.05.2013 М. Манолова: Цялата държава ходи с охранители, аз -не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads