Реклама / Ads
7| 4878 |20.10.2013 НОВИНИ

Кметовете поискаха министерство на провинцията

.
Министерство на провинцията, което да е извън София, децентрализация на властта и повече правомощия. Това поискаха кметовете на кръгла маса за регионалните дисбаланси в Монтана. Тя е първата от „10-те разговора за България“, организирани от Николай Бареков.
 

Бареков внася стратегията за административна реформа в мисистерски съвет

Местните управници настояха за спешна административна реформа, която да даде реални права и пари на регионите. В момента имаме катастрофа с регионалното развитие, категорични са те. Местните управниците се обединиха около идеята за повече правомощия в здравеопазването, образованието и околната среда,  преразпределение на инвестициите и европейските фондове равномерно в страната, а не да бъдат съсредоточени само в София. Според тях са нужни  преференциални инвестиции за регионите с демографски проблеми и изграждане на работещи граждански регулаторни органи. Те са категорични, че поне половината от 136-е държавни агенции трябва да се изнесат от столицата.

Кметовете подкрепиха идеята, лансирана от Николай Бареков, за губернаторски съвети, в които областните управители да се избират с пряко гласуване в регионите, които представляват. В момента те не само, че не помагали на местната власт, защото нямат реални правомощия, но в някои случаи дори и пречели заради политическото си назначение.

Градоначалниците решиха да обобщят писмено своите предложения за реформа. След това ще бъдат оформени в доклад от експертния екип на Бареков, в който ще е и проф. Петър Иванов и ще бъде внесен в Министерски съвет. Ние ще влезем в ролята на политически омбудсман на кметовете, обясни Бареков. Ще направим експертиза на предложенията и ще изработим стратегията на нашето политическо движение, допълни той.

На дискусията присъстваха кметове от цяла България и основно управници от Северозападния регион, който е най-потърпевш от липсата на адекватна регионална политика, както и експерти. Изнесени бяха данни от социологически факти, показващи катастрофалната картина в страната.

74% от публичните услуги се правят от общините, затова е наложителен нов закон за регионалното развитие, категоричен е кметът на Монтана Златко Живков. Той обобщи, че темата е горещ картоф, от който бягат всички управляващи. Няма политическа воля за разрешаването на проблема, но рано или късно ще им се наложи да свършат тази работа, отсече той.

Според социалния антрополог Харалан Александров в момента живеем в малък абсурд, в който сме свикнали да приемаме патологията за нормална. Ако не променим това си виждане, ще превърнем цялата държава в гето, каза той. Фактът, че има пристрастеност към три регионана за сметка на останалите е регионализъм. Той е по-лош и от фашизма, обобщи проф. Петър Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5162 |16.10.2013 Догодина разцепват Министерството на икономиката и енергетиката . 30| 5167 |16.10.2013 Павлова на вота: От едно работещо министерство създадохте две неработещи . 12| 7086 |13.10.2013 Министерство на икономиката плаща по 500 хил. лв. на консултант . 1| 5143 |29.09.2013 Данък земя поискаха кметове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads