Реклама / Ads
7| 5114 |04.12.2011 НОВИНИ

КНСБ: Некомпетентност и арогантност съпътстват преговорите

.
Според президентът на КНСБ Пламен Димитров в преговорите с управляващите има сериозна некомпетентност в някои от предложенията, които бяха направени. „ Друг в е въпросът за арогантното поведение. Ние не сме дали повод за подобно поведение”, каза още той пред БНР.
 

Ние сме написали и предложили на премиера 8 мерки, можеше да бъдат много повече. Работещи мерки, които да вкарат допълни приходи в системата на НОИ. Сивата заетост се разраства, там има огромни обороти. Твърди се, че са около 30 млрд. лева. Драстично намаляват заетите лица. Не се правят усилия да се събират съответните вноски от работещите в сивия сектор. Не толкова, че сме обидени, доверието беше нарушено от Дянков, а дори това, което се предлага, то не върши работа. Да се твърди, че това е единствената пенсионна реформа в последните 15 години, това е смешно и абсурдно, категоричен е Димитров.

 

За стачката в БДЖ, президентът на КНСБ заяви, че стачката на железничарите показа, че хората имат желанието и куража да се борят за своите права и за своето бъдеще. "Отново има двоен стандарт, както в парламента ни беше предложен вариант вечерта след хилядната акция в София, показа се двойният стандарт, на другия ден имаше друго предложение, това става и в БДЖ в момента. Говорим за колективен трудов договор и това е основно искане на хората. Да подпишат такъв договор, с който да се гарантира начина на заплащане и доплащане. Но ножът пак беше изваден", заяви Димитров.

 

Той каза, че в понеделник двата синдиката ще внесат искова молба в съда, затова че БДЖ спря 96 влака, докато траеше стачката. "Това е нарушение на това да има минимално транспортно обслужване. Влаковете всъщност не могат да се движат и след 16 ч., защото те ги спряха. Снощи в 18.30 ч. отидохме с варианти за преговори, те казаха намаляваме доходите на железничарите. Тези хора явно искат умилено стачката да продължи, може би да се оправдаят после, че ние умишлено сме фалирали компанията", подчерта Димитров.

 

Чакаме деня на второ четене на закона, който увеличава пенсионната възраст, чакаме и деня за гласуване, смятам, че в тези два дни трябва да се покаже още веднъж ясната воля на хората. Мисля, че и президентът ще наложи вето на този законопроект. Ние не виждаме причина сега да се вдига пенсионната възраст, посочи Димитров.

 

Дянков е вреден с това, което прави за държавата, особено с поведението си и по повод на доходи, на бюджет. Оставката му е работа на премиера. Дали настоявам за оставка или не, това не променя оценката, че той не си върши работата както трябва. Неговото арогантно поведение е недопустимо, подчерта още той.

 

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че всички министри са притиснати така от финансовия, че те правят каквото им се каже, а обират негативите. "Дянков още като тръгна да ни вкарва в еврозоната обърка всичко, спря да плаща дори и на бизнеса. Това беше достатъчен повод да се преосмисли неговата философия за финансовите дела. Този човек зад числата не вижда хората. Един финансов министър трябва да се грижи, както за разумното изразходване на парите в държавата, така трябва да се грижи и за приходите в тази държава. Той прави само едното – оттук реже, оттам реже. Стига сме се оправдавали с международното положение, но и ние правим една купчина глупости, с които само усложняваме и без това сложните неща", категоричен е Тренчев.

 

За продажбата на Е.ОН, Тренчев каза, че никой не бяга от хубавото. Според него, това е големият въпрос защо и инвестициите си тръгват от България. Димитров каза, че причината за подобни продажби трябва да се анализира, но не и да се драматизира. Притеснителното е, че става тайно, а не прозрачно.

 

Проблемите на хората ще продължават да се задълбочават. И българинът трябва да излезе от черупката си за това, че най-лесно е да оцелея сам. Има момент, когато проблемът те застига и теб, и това, че отстъпваш, и че те е страх, в никакъв случай не решава проблема, допълни Тренчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5591 |01.12.2011 БДЖ в стачка, преговорите продължават . 54| 5412 |01.12.2011 Преговорите се провалиха, синдикатите недоволни . 136| 5218 |26.11.2011 КНСБ: В парламента ни чакат със зареден пистолет . 14| 5944 |26.06.2011 Ив. Алексиев: Край на некадърността и некомпетентността в Поморие!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads