Реклама / Ads
35| 5823 |07.10.2013 НОВИНИ

КНСБ с пет основния искания към правителството

.
президентът на КНСБ Пламен Димитров
КНСБ ще връчат на премиера Орешарски пакет от искания, групирани в пет раздела - работни заплати, пазар на труда, икономическа, данъчна и бюджетна политика, обществено осигуряване и усъвършенстване на законодателството. Исканията представи президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусия, посветена на днешния Световен ден на достойния труд.
 


От КНСБ настояват за повишаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1 януари 2014 г. при необлагаем минимум от 340 лв. и таван на осигурителния доход от 2500 лв. Синдикатът иска също да се изработи механизъм за ежегодно договаряне на минималната работна заплата.

 

От КНСБ настояват за ръст с не по-малко от 10% на заплатите в бюджетните дейности от 1 януари 2014 г., като в средното образование увеличението да е 14%, в центровете за спешна медицинска помощ, психиатричните центрове и центровете за кръвопреливане - 20% ръст, в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане и в сферата на културата (музикални и танцови състави, музеи, галерии, библиотеки и читалища) също ръст от 20%.
 

По отношение на пазара на труда от синдиката искат увеличение на средствата за заетост и квалификация в новия Национален план за действие по заетостта в размер на не по-малко от 145 млн. лв. и осигуряване на заетост на около 38 000 безработни, 11 хиляди от които да са младежи до 29 г.

 

В групата на мерките, свързани с общественото осигуряване от КНСБ искат незабавно да се придвижи законопроектът за криминализиране укриването на задължения за плащане на осигурителни вноски, като очакваните приходи от това синдикатът е изчислил на около 200 млн. лв.

 

Предлага се също въвеждане на здравна осигурителна вноска върху доходи от собствености и други подобни източници за хора, които нямат доходи от труд и не са задължени да се осигуряват на друго основание (не са работещи, не са социално слаби, не са самонаети).
 

Сред исканията в тази група е и увеличаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на ДОО с 1%, с цел постепенно възстановяване на загубите от намаленията от предходни години, като допълнително очакваният приход е в размер на около 190 млн. лв.

 

Социалният министър Хасан Адемов изключи въвеждане на необлагаем минимум и увеличаване на осигурителните вноски през следващата година. Адемов взе участие във форума, организиран от синдикалната организация. Въвеждането на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата ще доведе до оставане на разполагаеми средства в ръцете на хората, които имат доходи около тези нива, но по думите му това води до огромен дефицит в приходната част на бюджета от порядъка на 600-700 млн. лв."Ясно е, че няма как на този етап правителството и министерството на финансите да си позволят да коригират данъчната скала и въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната заплата", каза Адемов.

 

Увеличение на осигурителните вноски няма как да бъде направено в условията на настоящия икономически растеж и събираемост на данъчни и осигурителни приходи, подчерта той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5030 |28.08.2013 Вигенин: Няма искания към България за намеса в Сирия . 17| 5317 |26.07.2013 КНСБ: Четиричленно семейство се нуждае от 2254 лева на месец, за да живее нормално . 25| 5287 |25.07.2013 Вицешеф на КНСБ: Не сме лягали на пода на автобуса . 23| 5607 |17.07.2013 КНСБ: Миньори ще трошат фотоволтаици,за да си запазят заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads