Реклама / Ads
7| 5514 |17.12.2013 НОВИНИ

КНСБ предвещава колапс в енергетиката

.
Има заплаха от колапс в енергийния сектор. Натрупаните драматични задължения на НЕК от над 2 милиарда и половина лева заплашват системата от разпад.
 

Това каза на пресконференция в Пловдив, Пламен Димитров, председател на КНСБ, предаде “Фокус”. Това според него означава две неща. От една страна неустойчивост на цената на електроенергията, която създава нова неустойчивост на системата и невъзможност за разплащане в нея.

„Цял един сектор, в който работят десетки хиляди души, заедно със свързаните с тях допълнителни, е заплашен от това как ще функционира тя”, каза Димитров. Според него по-лошото е, че несигурността на доставките могат да поставят под съмнение сигурността на индустриалните потребители.

По думите на Димитров, има нужда от ребалансиране. Първата стъпка с облагането на ВЕИ-тата с 20-процентен данък е вярната посока, но това не е достатъчно. „Посочили сме конкретни искания, които са много радикални и настояваме те да бъдат чути”, каза още синдикалният лидер.

Освен енергетиката, Димитров посочи и още два сектора, които се нуждаят от промени. Това са образованието и здравеопазването. По думите му, се очаква да бъдат обсъдени едни от ключовите закони в образованието – Законът за училищното и предучилищното образование и Законът за професионалното образование.

Това са ключови закони, по които трябва да се вземат крайни решения и да бъдат приети от парламента, защото са нужни на икономиката и на образователната система.

За другият важен сектор – здравеопазването, е подписано споразумение между синдикатите и министъра на здравеопазването за 10% увеличение на заплатите в спешната медицинска помощ и 20% увеличение на работещите в психиатричната помощ.

„Това е пряк резултат от протестните ни действия”, каза Димитров и добави, че в следващите месеци, който не изпълни искания им ще срещне яростна критика и съпротива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5207 |17.12.2013 КНСБ алармира тристранката за сатъра в МВР . 24| 5445 |11.12.2013 Експерт: Енергетиката ни е в колапс . 14| 5278 |21.11.2013 Д-р Тренчев: Протести като на КНСБ не решават нищо . 3| 5532 |21.11.2013 Пл. Димитров: Следващите действия на КНСБ зависят от бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads