Реклама / Ads
2| 4452 |21.04.2017 НОВИНИ

КНСБ: Тръгваме на бой, ако пенсионната възраст стане 67 години

.
Протест на КНСБ
КНСБ очаква проблеми за функционирането на пенсионния модел заради начина, по който се увеличават пенсиите в предлаганата управленска програма. Това каза на пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров.
 
Според него предложеният модел за увеличение на минималните пенсии би ощетил хората с 200 лв. пенсия. Затова от синдиката настояват за увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено.

Пламен Димитров беше категоричен, че от КНСБ не са против увеличение. По думите му всички пенсии трябва да бъдат свързани с приноса на човек към осигурителната система. Според него получаващите пенсия под прага на бедността трябва да бъдат подпомогнати. Това обаче да става през системата за социално подпомагане, която от КНСБ смятат, че трябва цялостно да се ревизира и да се въведе подоходен, но и имуществен критерий.

"Беден ли е пенсионер с минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст 161 лева, но с пет апартамента на булевард Витоша", попита Пламен Димитров.

Той посочи, че синдикатът е категорично против обсъжданата от експерти и политици идея за увеличение на пенсионната възраст и стаж, която би довела до разрушение на постигнатия с много компромиси пенсионен модел в България. По думите му "ще има бой, ако възрастта за пенсиониране стане 67 години".

В управленската програма липсвал най-важният проблем - справянето с бедността. До края на мандата е поет ангажимент пред ЕК в стратегията "България 2020" застрашените от бедност да бъдат намалени с 260 хиляди души.

Пламен Димитров изтъкна, че има мерки за справяне с бедността, сред които целите за увеличение на минималната заплата до 650 лева и на средната до 1500 лева. Те обаче може и да не се случат, ако са обвързани с ръста на брутния продукт и заложените 120 милиарда лева БВП през 2020 година.

От синдиката настояват за изпреварващо увеличение на доходите. В сферата по доходите липсва регионалното различие и политики за справяне с обезлюдяването на големи райони, категорични са от КНСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3679 |06.04.2017 КНСБ: Със 100 лв. удря джоба цената на газа . 0| 3696 |01.03.2017 Президентът на КНСБ: Може да има 10-15% увеличение на доходите . 0| 4108 |21.02.2017 Л. Томев от КНСБ: Високите заплати са само предизборни обещания . 0| 3796 |02.02.2017 Герджиков пред КНСБ: Работим за възстановяването на ефективен тристранен диалог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads