Реклама / Ads
27| 4645 |05.11.2008 НОВИНИ

"Кой се съмнява, че в САЩ всичко е възможно?"

.
С тези думи новият стопанин на Белия Дом, Барак Обама, се обърна към привържениците си, след като спечели изборите. У нас политиците пък дълбоко не разбирали американската политика, заяви анализатор.
 

 

"Здравейте, Чикаго!" - С тези думи 44-ият президент на САЩ Барак Обама поздрави събралото се множество американци в парка на Чикаго, щата Илинойс. Той се появи  в "Гранд Парк" точно в 7,00 българско време, за да попита риторично: "Има ли още някой, който се съмнява, че Америка е страната, в която всичко е възможно?“, отговоряйки: „Тази вечер отговорът е ваш.“ „Има ли още някой, който все още се съмнява, че мечтите на нашите деди са живи? Който все още се съмнява в силата на нашата демокрация?", добави Обама "Хората чакаха по 3-4 часа на опашките пред урните, защото смятаха, че този път трябва да е различно, че техните гласове трябва да направят нещата различни. Млади и стари, бедни и богати, демократи и републиканци, черни, бели, латиноамериканци и американци от азиатски произход, гейове, хетеросексуални, всички американци изпратиха послание към света, че ние никога не сме били сбор от индивиди или сбор от сини или червени щати, ние винаги ще бъдем САЩ! В Америка дойде промяната, предстои ни труден път", заяви още Барак Обама в първата си реч като новоизбран президент на САЩ. 

Председателят на Европейската комисия Жосе Барозу приветства избирането на Барак Обама за 44-ти президент на САЩ и го увери, че може да разчита на подкрепата както на комисията, така и на неговата лична. "Трябва ни нова сделка за нов свят”, каза Барозу, изразявайки надежда, че САЩ и Европейският съюз ще обединят сили в името на обществата им и на света. Във Великобритания премиерът Гордън Браун обяви, още преди да станат ясни резултатите, че изборите са знакови – освен заради възможността да бъде избран за първи път чернокож президент и заради това, че избирателната активност е рекордна.  

С избора на Обама Америка преодоля едно голямо препятствие, поставяйки край на расовото разделение в САЩ, изкоментира по БТВ политическият анализатор Стефан Гамизов. Според него политиците в България дълбоко не разбирали американската политика и се дистанцирали от нея, но все пак десните партии в България се опитвали да бъдат близки до Републиканската партия в САЩ, защото смятали, че тя носи по-близо в сърцето си антикомунизма. Това обаче не било вярно. Кръговете в БСП пък никога нямали желание демократ да бъде избран за президент на САЩ. 

Изборът на Барак Обама бил поредното доказателство, че Америка е най-демократичната страната и на светлинни години от отношенията тук, обяви и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. БСП не се интересувала от американския президент, а от този, който ще управлява в Русия, защото голямата далавера и корупцията минавали през международните схеми между бившата комунистическа партия в България и олигархичните среди в Русия. obama_pit.jpg

------------------

Визитка:

Барак Хюсеин Обама е роден на 4 август 1961 г. в Хонолулу. Баща му е кениец, а майка му американка. Родителите му се развеждат, когато той е едва на 2 години. През 1976 г. Обама заминава за Индонезия с майка си и втория си баща, а през 1980 г. се връща в Хонолулу, където завършва училище.

Обама следва в Западния колеж на Лос Анджелис, след това в Колумбийския университет, където се дипломира през 1983 г. През 1991 г. завършва право в Харвадския университет. Девет години работи в адвокатска кантора в Чикаго, специализирана в областта на защитата на гражданските свободи; преподава конституционно право в юридическия факултет на Чикагския университет.

През 1996 г. е избран за сенатор в щата Илинойс. През 2004 г. печели със 70% от гласовете място в Сената и така става петият чернокож сенатор в историята на САЩ. Списание "Time" го обявява за един от най-влиятелните хора в света, а според британското издание "New Statement" той е сред 10-те личности, способни "да разтърсят света". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4877 |04.11.2008 ОЛАФ: Не можем да вървим по петите на българските власти . 3| 4550 |04.11.2008 Новият зам.- кмет обещава проверки в транспорта на София . 0| 4600 |04.11.2008 Работодатели набират кадри в Техническия университет . 2| 5344 |04.11.2008 Продължават ремонтите на столичните булеварди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads